Ads Top

Donaties maken nieuwe verlichting Onze Lieve Vrouwetoren mogelijk

De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort krijgt nieuwe LED-verlichting, betaald door Amersfoorters die hebben meegedaan aan de crowdfundingsactie van Stichting Stralend Middelpunt van Nederland. Bijna al het benodigde geld is inmiddels gedoneerd, zodat de gemeente Amersfoort het project kan realiseren. Op dit moment is circa 120.000 euro uit donaties opgebracht. De totale kosten bedragen 150.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort besloot afgelopen dinsdag dat zij borg staat voor de nu nog ontbrekende 30.000 euro.

Wethouder Pim van den Berg (Stadshart, duurzaamheid): “De Onze Lieve Vrouwetoren is het meest beeldbepalende monument van Amersfoort. Een symbool voor de stad, een baken dat je bijna thuis bent. De liefde van onze stad voor de toren wordt nog maar eens bevestigd door het enorme bedrag dat al is gedoneerd. Het project is nu zo ver gekomen dat wij graag garant staan voor het laatste stukje. In vertrouwen dat er nog veel stadsgenoten zijn die graag nog mee willen doen. Het geeft trots om ’s avonds naar het prachtig opgelichte symbool van je stad te kijken en te weten dat je daar aan hebt bijgedragen.”

De Amersfoortse lichtontwerper Jeroen Jans maakte een nieuw ontwerp voor de toren. Op 26 oktober 2014, bij de start van de wintertijd, wil de Stichting Stralend Middelpunt van Nederland de nieuwe verlichting in gebruik nemen. Momenteel zijn er twee schijnwerpers die de toren vanaf afstand verlichten. Deze installatie is ruim twintig jaar oud. Het nieuwe verlichtingsplan omvat 132 energiezuinige LED-armaturen. Deze staan in en op de toren, vanaf de eerste omloop en hoger.

Hans Kattemölle (voorzitter Stichting Stralend Middelpunt van Nederland en duurzaamheidambassadeur stad Amersfoort): “Deze nieuwe verlichting realiseert een vermindering van 44% van het huidige elektriciteitsverbruik en de uitstoot van CO2. Hiermee past deze verandering binnen de doelstelling van de gemeente om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.