Ads Top

Consument bereid energiegebruik aan te passen aan tarief

Als energiemaatschappijen en netbeheerders bij een piek in de elektriciteitsproductie hun prijzen aanpassen, willen consumenten hier best hun gedrag op aanpassen. Van de Nederlandse consumenten geeft 73% aan bereid te zijn om huishoudelijke apparatuur aan te zetten op momenten waarop netbeheerders aangeven dat de elektriciteitsprijs lager is dan normaal door overproductie. Men denkt dan vooral aan de wasmachine, vaatwasser of droger. Dit blijkt uit de USP Energie Monitor, een maandelijks terugkerend consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy.

Omdat steeds meer energie duurzaam decentraal opgewekt wordt (o.a. door middel van zonne- en windenergie) is het voor energiemaatschappijen en netbeheerders belangrijk om de vraag en het aanbod van energie op een slimmere manier bij elkaar te brengen. Op een zonnige dag met veel wind kan er plaatselijk een piek zijn in de elektriciteitsproductie. Door consumenten te stimuleren op dergelijke momenten stroom af te nemen door een lagere prijs te hanteren, kunnen stroompieken worden gladgestreken zonder de bestaande netten te verzwaren. De vraag hierbij is natuurlijk wel in hoeverre de consument bereid is om zijn of haar energiegebruik aan te passen.

Elke maand wordt de vraag of men het gebruik van elektrische apparaten zou aanpassen op de momenten dat de prijs voor elektriciteit laag is voorgelegd aan 300 consumenten in het kader van de USP Energie Monitor. Uit de resultaten blijkt dat de consument zeker bereid is om een flexibele houding aan te nemen en zijn of haar energiegebruik aan te passen aan de, dan heersende, elektriciteitsprijs. Het blijkt dat het hierbij weinig uitmaakt of de respondent jong of oud, laag of hoog opgeleid, man of vrouw is. Het aanpassen van het gebruik op tijdstippen met een goedkoper tarief vindt men voornamelijk interessant voor het gebruik van de wasmachine (54%), op afstand gevolgd door de vaatwasser (18%) en de droger (15%).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.