Ads Top

Nijmegen gaat voor Green Capital

Op maandag 23 juni laat een Nijmeegse delegatie onder leiding van burgemeester Bruls in Kopenhagen aan de Europese Commissie zien waar de duurzame kracht van Nijmegen zit. Samen met twee scholieren, zangeres Janne Schra en betrokken Nijmegenaren. Daarmee wil Nijmegen de finale van de European Green Capital Award 2016 winnen.

Vijf steden maken in een onderlinge competitie uit wie deze titel in de wacht gaat slepen. Nijmegen neemt het in de finale op tegen Oslo, Ljubljana, Essen en Umea. De winnaar mag zich in 2016 Green Capital of Europe noemen als meest duurzame stad van Europa.
De presentatie tijdens de finale duurt vijf kwartier. Behalve een film over het Nijmeegs duurzaamheidsbeleid (verplicht onderdeel van de competitie) mag Nijmegen naar voren brengen waarom de stad de duurzame hoofdstad van Europa zou moeten worden. De presentatie laat zienhoe de stad in 2016 samen met haar inwoners vorm gaat geven aan duurzaamheid, mocht er gewonnen worden.

Sinds in maart bekend werd dat Nijmegen tot de finalisten behoort, is door individuele Nijmegenaren en vertegenwoordigers van allerlei Nijmeegse organisaties meegedacht over de presentatie. Dit heeft geleid tot een vijf kwartier durende presentatie waarin behalve voor de gemeente Nijmegen erg veel plaats is voor Nijmegenaren die zich inzetten op het thema duurzaamheid. Het Nijmeegse verhaal wordt gedragen door twee scholieren, die de toekomst van de stad vertegenwoordigen. Verder werken mee zangeres Janne Schra, fietsondernemer Jos Sluijsmans, duurzaamheidsadviseur Anne Pronk van Royal Haskoning/DHV, natuurman Jaap Dirkmaat , Cathy van Beek, raad van bestuur UMC St Radboud, afvaldeskundige Erik de Baedts en Birgit Hendriks van Eco2city. Ze vertellen verhalen over de duurzaamheid in Nijmegen: De fietssnelpaden, milieuvriendelijke bezorgdiensten, de bijzondere natuur rondom Nijmegen, de goede afvalscheiding en nog veel meer. Nijmegen laat ook zien hoe heel veel partijen al samenwerken en het samen doen. Bijvoorbeeld met zonne-energie. Inwoners, bedrijven en woningcorporaties leggen zonnepanelen op het dak, de universiteit onderzoekt de effectiviteit van zonnecellen en een groot evenement als de 7heuvelenloop stelt geld beschikbaar voor zonnepanelen op scholen. En natuurlijk gaat het over onze grote projecten als de dijkteruglegging waarmee we het door ruimte te bieden aan de rivier het stijgende water (door het warmer wordende klimaat) kunnen weerstaan en tegelijk een prachtig eiland creëren met ruimte voor natuur, cultuur en evenementen. En natuurlijk het warmtenet, waarmee Nijmegen per huishouden in de Waalsprong en het Waalfront zeventig procent CO2-uitstoot bespaart op de verwarming.

De presentatie wordt op een bijzondere manier naar Kopenhagen gebracht; Nijmegenaar Marianne van den Heuvel start vrijdag 20 juni om 06.45 uur een duurzame estafette vanaf Nijmegen naar de Deense hoofdstad. Al lopend, fietsend, roeiend en rennend brengen tientallen vrijwilligers het duurzame Nijmegen naar de jury. Zij zullen maandag 23 juni op tijd op de plaats van bestemming arriveren.

Na de presentatie van de vijf steden zal de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, dinsdag 24 juni de winnaar bekend maken. Dan is duidelijk of Nijmegen zich in 2016 Green Capital of Europe mag noemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.