Ads Top

`Energievoorschot moet verdwijnen'

Het merendeel (57 procent) van de Nederlanders vindt dat het energievoorschot moet worden afgeschaft. Dat blijkt uit een peiling van energievergelijk.nl onder 1268 huishoudens. 41 procent geeft aan dat het voorschotbedrag dat Nederlanders betalen aan hun energieleverancier moet blijven bestaan. Twee procent heeft hierover geen mening.

Het energievoorschot is een regeling die voorkomt dat consumenten aan het eind van een periode worden geconfronteerd met een hoge energierekening. Een leverancier kijkt naar het energieverbruik van het afgelopen jaar en deelt dit vervolgens door twaalf om zo het energietarief voor het komende jaar te berekenen. Zodoende is de maandelijkse rekening over het gehele jaar even hoog.

De Europese Commissie heeft echter in 2011 laten weten dat zij het energievoorschot per 2015 willen gaan afschaffen in Nederland. Sindsdien is er over de kwestie nog maar weinig gesproken en het is daarom nog maar de vraag of het voorschot daadwerkelijk volgend jaar gaat verdwijnen.

Als het energievoorschot gaat verdwijnen, dan betalen huishoudens na iedere maand voor hun werkelijke verbruik. In de zomermaanden kan hierdoor de energierekening enkele tientjes bedragen, terwijl bij een eventuele strenge winter de maandelijkse kosten tot enkele honderden euro’s kunnen oplopen.

De belangrijkste reden bij de tegenstanders van het energievoorschot is dat zij hierdoor zelf iedere maand achteraf alleen betalen voor de energie die er daadwerkelijk is verbruikt. De Europese Commissie hoopt dat consumenten daardoor zuiniger zullen omspringen met energie. Voorstanders daarentegen zijn bang dat ze een hoge energierekening in bijvoorbeeld de wintermaanden niet kunnen behappen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.