Ads Top

Energielabel helpt besparen

Het energielabel voor woningen is straks geen papieren tijger meer. Nog maar 10 procent van de huiseigenaren heeft zo’n energiecertificaat. Woningen ouder dan 10 jaar moeten een energielabel hebben. Dat is sinds 2008 verplicht. Toch heeft slechts 10 procent van de huiseigenaren zo’n energiecertificaat, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat gaat veranderen. Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari 2015 automatisch een voorlopig energielabel toegestuurd. Op een speciale website kunnen ze dan zelf een definitief certificaat aanvragen. Dit hebben ze nodig als ze hun woning willen verkopen.

Iedereen die een huis van meer dan 10 jaar oud wil verkopen of verhuren, is verplicht om een energielabel van de woning te overhandigen aan de koper of huurder. Die kan hiermee zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig een huis is. Nog niemand heeft een boete gekregen als het energiecertificaat ontbrak. Als de nieuwe website actief wordt, gaan er wel sancties gelden.

Vereniging Eigen Huis is verheugd met de nieuwe regeling. “Wij dringen al langer aan op een basislabel”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. “Nederland heeft het zichzelf te moeilijk gemaakt. Het is een Europese richtlijn, dus alle lidstaten moeten het energielabel invoeren. Maar in Nederland zijn de kosten voor de huiseigenaar tot nu toe te hoog, en ze hadden er ook niks aan. Bijna niemand heeft vrijwillig een energielabel aangevraagd.” In de huidige situatie is een huiseigenaar tussen de 100 en 200 euro kwijt aan een energiecertificaat, omdat er een speciaal opgeleide inspecteur aan te pas moet komen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.