Ads Top

Studenten presenteren Isa: zuinigste stadsauto van Nederland

Studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben op woensdagochtend 7 mei de zuinigste stadsauto van Nederland gepresenteerd op de Automotive Campus in Helmond (NB). De auto met de naam ‘Isa’ is een elektrische tweepersoonsauto met bagageruimte en goed voor een verbruik van 1 op 500 omgerekend naar het verbruik van een benzineauto. 

Isa – volgens de ontwerpers synoniem voor ‘wonderschone dame’ – is ontworpen door het studententeam TU/ecomotive met als doel een praktische, comfortabele en zuinige stadsauto te zijn. De dertien studenten van faculteiten Werktuigbouwkunde en Electrical Engineering zijn erin geslaagd een extreem lichte auto te bouwen, van slechts 200 kilogram. Ter vergelijking: de eveneens elektrische Renault Twizy weegt zo’n vijfhonderd kilo. Met een maximale snelheid van zestig kilometer per uur is dit vooral een auto voor in de stad. Dankzij een Nederlands kentekenplaat, het leren interieur, en het volwaardige entertainmentsysteem doet de auto niet onder voor andere weggebruikers. Ook snufjes als een digitale radio en een draadloos oplaadpunt voor de smartphone zijn geïntegreerd in de eigentijdse auto. 

Wethouder Yvonne van Mierlo (Economische Zaken, Helmond) heeft de primeur. Zij reed de eerste ereronde in Helmond op de automotive campus. Na de officiele presentatie start het team aan een ‘roadtrip’ vanaf de Automotive Campus in Helmond via diverse steden en locaties naar Hilversum. Onder andere sponsoren worden tijdens deze tour bezocht. Met de roadtrip wil het studententeam laten zien dat elektrisch rijden de toekomst is op het gebied van mobiliteit – één van de drie maatschappelijke focusgebieden van de universiteit. Directeur Smart Mobility Carlo van de Weijer is enthousiast over de studenten en de mogelijkheden van Isa: "De oprichting van het team was in september 2013. Inmiddels zijn we acht maanden verder en is deze auto wegbestendig. Dat is een flinke prestatie."

Op 15 mei start de Shell Ecomarathon in Rotterdam. Tijdens deze driedaagse competitie strijden meer dan 200 Europese studententeams om de titel: Zuinigste auto. Nog niet eerder behaalde een studententeam een goedkeuring van Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.