Ads Top

Onderzoek autonome energievoorziening op Texel

Op Texel is een grootschalig onderzoek gestart met 300 huishoudens om te bepalen of en hoe het eiland in de toekomst in haar eigen energie kan voorzien. Onderzocht wordt hoe Texel door gedragsverandering haar doelstelling van energieneutraal in 2020 kan realiseren. De deelnemende huishoudens krijgen het komende jaar met behulp van een slimme meter, een energiedisplay en advies meer inzicht in hoe ze slim kunnen omgaan met hun opgewekte energie en energieverbruik.
Daarnaast krijgen ze later in het jaar fictieve, variabele energieprijzen aangeboden. Energie zal goedkoper zijn op momenten dat er meer duurzame energie beschikbaar of als er minder huishoudens energie afnemen. Daardoor worden de deelnemers gestimuleerd hun was te draaien op het moment dat bijvoorbeeld de zon schijnt op Texel of veel mensen aan het werk zijn.
Naast gedragsverandering is er meer nodig zijn om Texel zelfvoorzienend te maken. De opwek van duurzame energie zal stijgen wat meer vraagt van het elektriciteitsnet op Texel. Om grootschalige opwek en een hoge mate van verbruik op bepaalde momenten van de dag mogelijk te maken moet er flink geïnvesteerd worden in het elektriciteitsnet door het te verzwaren of slimme technologie toe te voegen. Liander onderzoekt daarom gelijktijdig op Texel hoe duurzame energie op een slimme manier opgewekt, terug geleverd en op het juiste moment gebruikt kan worden zonder teveel kosten voor de maatschappij.
Het grootschalige onderzoek genaamd ‘Texel, slim zelfvoorzienend’, wordt uitgevoerd door energie coöperatie TexelEnergie, Liander en Capgemini. Het onderzoek op Texel is één van de proeftuinen in Nederland. Het project wordt met steun (subsidie) van RVO en subsidie van de provincie Noord Holland gerealiseerd. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om inzicht te krijgen hoe op een slimme en betaalbare manier ook andere gebieden in Nederland zelfvoorzienend kunnen worden. In dagblad Trouw verscheen een uitgebreide reportage over proeftuin Texel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.