Ads Top

Maatschappelijke stage geeft inzicht in duurzaam Enschede

De afgelopen weken is er, in het kader van de maatschappelijke stage duurzaamheid, door ruim 20 middelbare scholieren hard gewerkt om 24 Enschedese bedrijven en instellingen te screenen op het gebied van duurzaam ondernemen.
Vorig jaar is dit voor het eerst gebeurd, op initiatief van het Wereld Natuur Fonds. Tot de onderzochte bedrijven en organisaties behoren onder meer Trimm, Asito, FC Twente, IAA Architecten, IJsbaan Twente, Nijhuis tandartsen en Eetcafé Central Park. Donderdag 24 april presenteren de scholieren de resultaten van hun onderzoek.
Een maatschappelijke stage houdt in dat alle derdejaars leerlingen uit het voortgezet onderwijs 30 uur aan maatschappelijke taken uitvoeren. De gemeente Enschede vindt het niet alleen belangrijk dat jongeren dit doen, maar ook dat ze kennismaken met bedrijven en organisaties. “We organiseren jaarlijks een Maatschappelijke stage-markt in Enschede”, aldus wethouder Talentontwikkeling Jeroen Hatenboer. “Naast bedrijven en organisaties stonden we hier ook als gemeente met verschillende vacatures. Een daarvan was een duurzaamheidsstage, waarbinnen leerlingen namens de gemeente bedrijven mochten toetsen op duurzaam ondernemen. Met ruim 20 aanmeldingen was het enthousiasme hiervoor groot te noemen.”
Voor de stage trok de gemeente op met het Wereld Natuur Fonds. Het WNF Regioteam Twente en Vechtdal heeft vorig jaar een dergelijk onderzoek met scholieren uitgevoerd. Samen met het gemeentelijk Kernteam Duurzaamheid heeft de WNF educatiecoördinator de leerlingen uitleg gegeven over het begrip duurzaamheid en de inhoud van de stageopdracht. De stageopdracht bestond uit een grondige screening van bedrijven op hun duurzaamheidsgehalte. Dit werd getoetst aan de hand van een vragenlijst over de drie peilers van het begrip duurzaamheid: zorg voor mensen, zorg voor milieu en zorg voor goede financiën, ofwel  people, planet en profit.
In totaal werden door 6 groepjes leerlingen 24 bedrijven bezocht. Donderdag 24 april worden de resultaten gepresenteerd in het stadhuis. Bij deze presentatie hebben alle groepjes ook een eigen taak. Zo verzorgt een groepje de catering, een ander groepje regelt de kleding, terwijl weer een ander groepje de prijsjes regelt voor bedrijven waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen. En de leerlingen organiseren alles natuurlijk zo duurzaam mogelijk. Bij de eindpresentatie door de jongeren worden pluimen uitgedeeld aan bedrijven die goed scoren op duurzaamheid. Daarnaast ontvangen alle bedrijven duurzame verbetertips.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.