Ads Top

Eerste steen voor Campus EnergyVille

Op maandag 14 april werd op de voormalige mijnsite in Waterschei officieel de eerste steen gelegd van Campus EnergyVille. De KU Leuven en de Vlaamse onderzoeksorganisaties VITO en imec gaan er hun kennis rond hernieuwbare energie bundelen. Vanaf 2015 zal het gebouw plaats bieden aan een 200-tal onderzoekers.
Professor Ronnie Belmans (CEO Energyville) en rector Rik Torfs dragen letterlijk een steentje bij aan de campus. “Het wordt het meest duurzame gebouw van Vlaanderen wat energiegebruik betreft”, zegt professor Ronnie Belmans.
EnergyVille wil één van de Europese hotspots voor innovatief energieonderzoek worden en expertise leveren aan steden en industrie op het vlak van energie-efficiënte gebouwen en intelligente energiesystemen, zoals smartgrids en geavanceerde warmtenetten. Vanuit de KU Leuven slaan de afdelingen Energie van de departementen Elektrotechniek, Mechanica en Bouwfysica de handen in elkaar voor EnergyVille.
De onderzoeksfaciliteiten worden gehuisvest in EnergyVille Campus, een gebouw van 15.000 m² in het Thor-wetenschapspark dat in volle ontwikkeling is op het voormalige mijnterrein van Genk-Waterschei. Het gebouw is volledig energieneutraal dankzij het gebruik van de nieuwste technieken, zoals zonnepanelen, warmtepompen en warmte-opslagtechnieken, en de nodige domotica en controlemechanismen om het systeem te beheren. “Campus EnergyVille wordt het meest duurzame gebouw van Vlaanderen wat energiegebruik betreft”, zegt professor Ronnie Belmans, CEO van EnergyVille. “Het biedt de werknemers een aangename én stimulerende werkplek. Het gebouw is volledig CO2-neutraal en krijgt een BREEAM Excellent-duurzaamheidslabel.”
Het project past binnen de cradle-to-cradle-filosofie rond hergebruik van materialen: “Zo is de structuur van het complex deels opgebouwd uit ‘groen beton’ vervaardigd uit gerecycleerde non-ferroslakken van Umicore. Het uitgegraven zand van de kelder wordt dan weer hergebruikt als grondstof voor de nieuw aangemaakte stabilisé op de werf. Zelfs de werfketen zijn voorzien van led-verlichting, bewegingsmelders en verwarmingstimers om het energieverbruik te minimaliseren”, zegt Kris Delbaere, hoofdprojectleider voor aannemer STRABAG Belgium.
Campus EnergyVille vormt ook een hoeksteen van de herstelplannen voor Limburg van de Vlaamse regering. “Om de oude maakeconomie van Limburg door een nieuwe kenniseconomie te vervangen, moeten we ons op nieuwe industriële sectoren richten”, aldus minister van Innovatie Ingrid Lieten. “En waarom niet van zwart naar groen goud gaan? Volgens de meest recente cijfers is er een potentieel van ten minste 9.000 rechtstreekse en niet-verplaatsbare extra jobs in de hernieuwbare-energie-sector.”
Naast EnergyVille werden ook de plannen voor een nieuwe bedrijfsincubator IncubaThor voorgesteld. “Dankzij een continue kennisuitwisseling van de technische steunpilaar EnergyVille en zijn economische evenknie IncubaThor, ontstaat er op de Thor-site een warm nest voor gevestigde en nieuwe bedrijven in de hernieuwbare-energie-sector”, zegt Stijn Bijnens, algemeen directeur van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Energiestudiebureau Encon stapt alvast mee in de IncubaThor, zo werd bij de eerstesteenlegging van Campus EnergyVille bekendgemaakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.