Ads Top

Zonnecentrale Euroborg wordt dubbel zo groot

De zonnecentrale op het dak van voetbalstadion Euroborg in Groningen wordt binnenkort nog eens ruim twee keer zo groot. Dat hopen althans FC Groningen, Essent en de stichting 1miljoenwatt. Die zijn begonnen met de verkoop van nog eens 561 zonnepanelen die het zonnedak compleet moeten maken. Sinds begin februari levert de eerste fase ervan, bestaande uit 535 panelen, al stroom aan de voetbalclub.
De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de huidige panelen. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is ongeveer evenveel als 70 huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken.
Ook de tweede fase zou door middel van crowdfunding tot stand moeten komen. Dat houdt in dat particulieren voor 550 euro een zogenaamde ‘ZoNbligatie’ kunnen aanschaffen, die symbool staat voor één zonnepaneel. Vervolgens ontvangen de deelnemers ieder jaar ‘zonnerente’. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Daarnaast krijgen deelnemers na 24 jaar hun inleg terug.
Het grote voordeel van “zonnepanelen-delen” is dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld mensen die geen geschikt dak hebben om panelen op te leggen of diegenen die niet over een eigen dak beschikken. En, bij een verhuizing is er geen gedoe: het zonnepaneel blijft immers gewoon waar het is.
FC Groningen is de eerste club uit de eredivisie die van stroom voorzien wordt door een zonnecentrale op het dak van het eigen stadion. Inmiddels hebben ook de Amsterdam Arena en het Kyocera stadion in Den Haag plannen gelanceerd voor zonnedaken. Dit zijn echter niet zoals in Groningen op crowdfunding gebaseerde projecten.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.