Ads Top

Introductie slimme meter verloopt goed

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de introductie van de slimme (digitale) energiemeter goed verloopt. ACM concludeert dit in haar rapportage over de kleinschalige uitrol van de digitale energiemeters in 2012 en 2013.
ACM concludeert dat consumenten tevreden zijn over de plaatsing en over de rol van de netbeheerders. ACM ziet dan ook geen belemmeringen om de introductie van de slimme meter verder te intensiveren.
ACM vindt het opvoeren van het tempo van de introductie nodig om het aanbod van energiebesparingsdiensten te verbeteren. Dit kan een impuls geven aan het beter benutten van de besparingsmogelijkheden van de slimme meter door de consument.
Met een slimme meter krijgen consumenten meer inzicht in hun energieverbruik. Energiebedrijven en aanbieders van energiebesparingsdiensten kunnen consumenten helpen hun slimme meter beter te benutten. ACM constateert dat dit nu nog onvoldoende gebeurt. Om te komen tot een breder aanbod van diensten moet aan 2 voorwaarden worden voldaan:
1. dat de grootschalige introductie van start gaat
2. dat alle partijen die diensten aanbieden op gelijke voet met elkaar kunnen concurreren.

In de praktijk betekent dit dat de netbeheerders, die de meters plaatsen, de informatie over wanneer zij waar slimme meters gaan plaatsen gelijktijdig aan alle dienstenaanbieders beschikbaar stellen. Partijen die in energiebesparingsdiensten willen investeren moeten erop kunnen vertrouwen dat de planning voor een langere periode vast ligt.
Een slimme meter is een digitale energiemeter. De afgelopen 2 jaar hebben netbeheerders op kleine schaal analoge energiemeters vervangen door digitale of slimme meters. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de plaatsing van de meters. Zij kunnen hiermee op afstand meterstanden uitlezen.
ACM concludeert dat de plaatsing van de slimme meters goed verloopt. Ruim 98% van de consumenten accepteert de slimme meter. Netbeheerders en leveranciers zijn voorbereid op een grootschalige uitrol van de slimme meter. ACM ziet geen belemmeringen om hiermee te starten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.