Ads Top

Groene Menukaart gelanceerd voor verduurzamen historische panden

Wubbo Ockels heeft donderdag 13 maart de Groene Menukaart gelanceerd: een gratis online tool waarmee bewoners en bedrijven zelf hun historische pand kunnen verduurzamen. Ook Tauw heeft bijgedragen aan dit initiatief.

De viering van ‘400 jaar Amsterdamse grachten’ in 2013 was voor Wubbo Ockels met zijn Stichting De Groene Grachten aanleiding om zich in te zetten voor het verduurzamen van monumentale grachtenpanden. Samen met pandeigenaren, projectpartners en bewoners is gezocht naar mogelijkheden om zoveel mogelijk energie te besparen en de energie die wordt gebruikt, duurzaam op te wekken. De Groene Menukaart is het resultaat van anderhalf jaar onderzoek en pilotprojecten.

De Groene Menukaart is niet alleen geschikt voor iemand met een grachtenpand, maar net zo interessant voor iemand (huurder of eigenaar) met een woning elders in Nederland. De menukaart schotelt de bezoeker vijf groene gerechten voor: isolatie, warmte, water, stroom en bespaartips. Al deze opties zijn voorzien van rekentools, regelgeving en financieringsmogelijkheden zodat direct inzichtelijk is wat de duurzame oplossingen doen voor je portemonnee en je comfort.

Tauw is bij dit initiatief betrokken via de samenwerkingsovereenkomst met Urgenda, een van de netwerkpartners van De Groene Grachten. Tauw heeft voor dit project expertise ingebracht op het gebied van bodemenergie (WKO). Daarbij hebben we zowel de technische, juridische als financiële aspecten van bodemenergie op haalbaarheid onderzocht.

Ook heeft Tauw de haalbaarheid van een eventuele koppeling met andere duurzame energieconcepten gepresenteerd aan de hand van de Smart Energy Planner. Dit is een door Tauw ontwikkelde tool om een quickscan uit te voeren voor het toepassen van (een combinatie van) duurzame energieconcepten op wijkniveau.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.