Ads Top

De groene economie gaat ondergronds


Utrecht maakt steeds meer gebruik van warmte- en koudeopslag (WKO), een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. Deze techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. De afgelopen vier jaar realiseerde Utrecht tien nieuwe WKO systemen. In totaal telt Utrecht nu ongeveer 60 WKO systemen.

Partners in de stad investeren nu al jaarlijks ruim twee miljoen euro per jaar in WKO systemen en dit bedrag blijft stijgen. Dit bedrag bestaat uit ontwerpkosten, juridische advisering, investeringen in openbare ruimte van de nieuwe WKO's van circa 40.000 euro per systeem en 12.000 euro beheerkosten per jaar van alle WKO systemen. Wethouder De Rijk: "Ondernemers zien het concurrentievoordeel van een duurzame onderneming. Hun investeringen, bijvoorbeeld in WKO-systemen, leveren een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de stad."

Om de groei te bevorderen en in de vraag te voorzien opende de gemeente vorig jaar het loket www.utrecht.nl/energiepuntbodem  Investeerders kunnen hier met hun vragen terecht. In het stationsgebied worden in totaal acht WKO systemen gerealiseerd. Deze werken volgens het principe 'biowasmachine'. Om dat mogelijk te maken, investeerde de gemeente zelf ongeveer tien miljoen euro. De grond in dit gebied is verontreinigd, waardoor de biowasmethode nodig is om de WKO methode toe te kunnen passen.

De partijen die WKO's exploiteren betalen een bijdrage aan sanering. De werking van de biowasmachine zit in het stimuleren van afbraak door bacteriën. Het inbrengen van warmte en het rondpompen bevordert de bacteriewerking. De Jaarbeurs en de Rabobank hebben nu  een WKO-systeem, NS realiseert er zeker twee. De gemeente realiseerde zelf een WKO bij het nieuwe Tivoli/Vredenburg. De Rijksgebouwendienst wil bij de renovatie van de Knoopkazerne een WKO realiseren.

Op dit moment staan nog vijftien WKO systemen op de planning, waaronder een collectief WKO-systeem in Rijnsweerd. Daar hebben eigenaren en huurders het initiatief genomen tot het verduurzamen van het terrein. Voor een deel van het kantorenpark is een businesscase opgesteld. ASR realiseerde op Rijnsweerd al een WKO systeem, bij de renovatie van het 84.000 M tellende hoofdkantoor.

De gemeente maakte vier jaar lang 0,5 % van de begroting van 1,3 miljard vrij voor verduurzaming ondernemen en meer groen werk te stimuleren. In dit programma Utrechtse Energie! werken 800 ondernemers mee aan verduurzaming van de stad. De corporaties maken woningen energiezuiniger en hebben hiermee al veel groenere energielabels voor hun woningen gerealiseerd. Zes grote gebiedsverenigingen en drie branche-verenigingen (hotel-, horeca- en zorgbranche) zetten collectief in op verduurzaming. Gemeente en de verenigingen trekken samen op in het opzetten van verduurzamingsprogramma’s en ondernemers investeren, omdat het aantrekkelijk is voor hun onderneming. De gemeente Utrecht schat in dat er jaarlijks 1000 groene banen bij komen in de stad.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.