Ads Top

Potentie voor kwart miljoen elektrische auto's

Meer dan 3 procent van de Nederlanders verwacht dat de volgende auto een elektrische wordt (volledig elektrisch of plug-in hybrid). Met een wagenpark van bijna 8 miljoen personenauto's komt dat in potentie neer op circa 250.000 elektrische auto's. Dit blijkt uit de USP Energie Monitor, een maandelijks terugkerend consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy.
Eind juni 2013 werd in Nederland de grens van 10.000 geregistreerde elektrische voertuigen doorbroken (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Met een wagenpark van ca. 8 miljoen personenauto's is het aandeel elektrische auto's momenteel dus nog zeer beperkt (< 0,3%). Kijken we echter naar de verwachtingen van de consument voor de volgende auto dan is er duidelijk sprake van een verschuiving. Meer dan 3 procent van de consumenten verwacht elektrisch te gaan rijden (volledig elektrisch of plug-in hybrid). Afgezet tegen het Nederlandse wagenpark gaat het hier in potentie om circa 250.000 elektrische auto's.
Een meerderheid van de consumenten houdt het echter bij een conventionele 'brandstofauto' (63%). Daarnaast verwacht 9 procent van de consumenten dat de volgende auto een hybride is (niet oplaadbaar via elektriciteitsnet) en weet 15 procent nog niet wat voor soort gouden koets het gaat worden. Voordat deze groepen overgaan op een elektrische auto, zullen eerst de belangrijkste nadelen van elektrisch rijden moeten worden aangepakt. De belangrijkste nadelen hebben volgens de consument met name te maken met de actieradius, hogere aanschafprijs, te weinig oplaadpunten en de te lange oplaadtijd.
Een belangrijke ontwikkeling in de transitie naar elektrisch rijden is een toename van het aantal openbare laadstations. Alleen al langs de Nederlandse snelwegen worden in de komende twee jaar, 200 laadstations gerealiseerd. Momenteel zijn vijf stations opgeleverd (Fastned). Bij een dergelijk laadstation kan de auto in 20 minuten worden opgeladen en de verwachting is dat deze laadtijd in de toekomst verder zal afnemen. Met de toename van het aantal laadstations worden belangrijke nadelen van elektrisch rijden afgezwakt of zelfs weggenomen (actieradius, oplaadpunten, oplaadtijd). Door de aanpak van de nadelen zal de potentie van de elektrische auto ongetwijfeld verder toenemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.