Ads Top

Energiefonds Utrecht stelt 6 miljoen euro beschikbaar

Met name voor MKB bedrijven is het vaak lastig om via reguliere bancaire wegen duurzame energie en energiebesparende projecten gefinancierd te krijgen. Energiefonds Utrecht vult nu het gat op voor projecten die te groot zijn voor het MKB om zelf te financieren, maar vaak nog te klein voor bancaire financiering.
Het fonds, dat a.s. maandag 25 november gelanceerd wordt in de Jaarbeurs,  is geïnitieerd door de gemeente Utrecht en valt onder de Stichting Energietransitie Utrecht. Samen met Europees geld is er bijna 6 miljoen Euro te besteden aan duurzame leningen. Naast een verwachte directe CO2- besparingsimpact van 2.500 ton levert dit de stad naar verwachting in de loop der jaren structureel ook nog eens zo’n 100  “groene” banen op.
Klaas Strijbis (Bestuurslid Energiefonds Utrecht): “Naast een directe impact hopen we met dit fonds een duurzame hefboomeffect te bewerkstelligen waarbij ondernemingen in een tweede fase zo’n 24 miljoen Euro aan reguliere financiering aan moeten kunnen trekken.  Als we daarmee de markt voor duurzame projecten echt aan de gang hebben gekregen dan zal de CO2-besparingsimpact en de daarbij behorende nieuwe  “groene banen”  nog een veelvoud hiervan worden. Met het verstrekken van leningen op 25 november aan Solease, Lomboxnet en MKB Energie Financiering zetten we gezamenlijk die eerste belangrijke stap“.
Pierre Vermeulen (Oprichter/CEO Solease): “Dankzij deze lening en het vertrouwen dat onze eerste klanten zoals het UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en Van Benthem & Keulen,  in ons als jonge onderneming hebben gesteld, kunnen we nu concreet de eerste 50 huishoudens in Utrecht van duurzame zonne-energie voorzien. Als medewerkers van deze werkgevers namelijk via Solease zonder investering, gedoe en risico zelf een onafhankelijke groene energieproducent worden met hun eigen dak,  dan levert dat per werknemer naast een kostenbesparing tot 10%, ook nog eens een CO2 besparing van 2 ton per jaar op.Oftewel het equivalent van 15.000 autokilometers per jaar of de jaaropname van 100 bomen.”
Op maandag 25 november wordt het Energiefonds Utrecht gelanceerd in de Jaarbeurs Utrecht. Het Energiefonds Utrecht is een non-profit fonds dat leningen verstrekt aan bedrijven in de stad die willen investeren in energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Energie besparen is lucratief, al moet er wel vaak eerst worden geïnvesteerd. In het huidige economische klimaat is het soms lastig om voor dit soort investeringen een lening af te sluiten bij een bank. Hierbij biedt het fonds uitkomst. Het fonds is geïnitieerd door gemeente Utrecht en valt nu onder de Stichting Energietransitie Utrecht. Bestuursleden zijn Klaas Strijbis, Marlies Muus en Bouwe Taverne. Er is samen met Europees geld bijna 6 miljoen te besteden aan leningen.
Solease wil zonne-energie bereikbaar maken voor iedereen middels het verhuren van zonnepanelen. Zonder investering, gedoe en risico wordt een particulier zelf een onafhankelijke groene energieproducent met zijn eigen dak. Solease verhuurt via werkgevers en woningcorporaties zonnepanelen aan deze particulieren middels dit totaal ontzorgde concept. Hierbij werkt Solease met een vast maandbedrag dat de financiering, installatie, monitoring, onderhoud, reparatie en verzekering afdekt. Solease is onderdeel van de Utrechtse incubator UtrechtInc. en hét Europese cleantech programma, Climate-KIC.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.