Ads Top

Opgewekt aan de slag met zonne-energie

Prosumentisme heet het: consumenten die zelf energie produceren. Zonnepanelen op het dak leveren groene energie die ook nog eens gratis is. Zonnepanelen op daken van huizen, windmolens op bedrijventerreinen, biogasfaciliteiten bij boeren – energie komt allang niet meer alleen uit energiecentrales van grote leveranciers. Prosumentisme, is de term voor consumenten die zelf energie opwekken. “Op het totale energiegebruik is dit aandeel nog wel heel klein, maar het groeit snel”, zegt econoom Gerben Hieminga van het ING Economisch Bureau.
‘De overheid moet groene energie afdwingen’, zegt Noé van Hulst vandaag in een interview in de Volkskrant. Van Hulst was in de jaren van 1993 tot 2004 als directeur marktwerking en directeur-generaal energie een belangrijke spil in de privatisering van de energiesector. Sinds afgelopen maand is hij de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Oeso. Met de kennis van nu is hij geen voorstander meer van de liberale energiemarkt. Het eerste waar energiebedrijven destijds aan dachten, was concurreren, stelt Van Hulst. “Het hele ‘prosumentisme’ – het feit dat consumenten zelf stroom gaan produceren – heeft men enorm onderschat. Nu zitten ze op de blaren.”
Nederland loopt nog achter op de rest van Europa in het gebruik van hernieuwbare energie, blijkt uit het ING-rapport Hernieuwbare energie in Nederland tot 2020. Het aandeel van groene energie in de totale energievraag was voor Nederland in 2010 3,8% en voor de Europese Unie 11,5%. Als de Nederlandse regering wil vasthouden aan de Europese doelstellingen dan moeten we dus zeer fors investeren, stelt het ING-rapport. Duitsland brak een jaar geleden nog een nieuw record: wind en zon leverden er samen 45% van de totale vraag naar elektriciteit. Met het Energieakkoord heeft Nederland ook een belangrijke stap in de goede richting gezet.
De stap van consumenten om zelf met zonnepanelen energie op te wekken, is volgens Hieminga van het ING Economisch Bureau nog wel fiscaal gedreven. “De ervaring leert dat je in het begin een ontwikkeling moet subsidiëren om echt iets te veranderen. We zijn ook in een Prius gaan rijden, omdat dat fiscaal voordeel bood.”
Het subsidiebudget voor zonnepanelen voor particulieren is inmiddels op. In dertien maanden tijd hebben meer dan negentigduizend huishoudens een aanvraag ingediend. Hieminga verwacht dat de overheid wel weer nieuwe subsidies gaat verstrekken. “In het Energieakkoord is ook afgesproken dat er een regeling komt voor coöperaties, zoals initiatieven in een wijk voor een gezamenlijk collectief voor zonnepanelen.”
Intussen dalen de prijzen voor zonnepanelen nog steeds, ook omdat veel productie in China plaatsvindt. “Nu duurt het zonder subsidie negen tot tien jaar voordat consumenten de investering terugverdienen”, zegt Hieminga. “Daarnaast ontbreekt het nog aan goede kwaliteitsgaranties; het aanbod van zonnepanelen wisselt, mede door de producten uit het Verre Oosten.”
Het rendement van zonnepanelen verschilt sterk per situatie. Een indicatie is dat zes panelen voor een gemiddeld rendement van 10% zorgen. De investering kan, inclusief installatie, tussen de 3.000 en 4.000 euro bedragen. Daar staat, volgens berekeningen van Nuon, een jaarlijkse besparing tegenover van bijna 300 euro. Bij 16 panelen kan de volledige energievoorziening van een gezin via zonne-energie lopen. Een huishouden bespaart dan jaarlijks zo’n 800 euro.
Hieminga wijst ook op de voordelen van de salderingsregeling: als de zonnepanelen meer energie opleveren dan een huishouden nodig heeft, wordt het overschot aan het net geleverd. Consumenten krijgen daarvoor dezelfde prijs als waartegen zij energie kopen, inclusief de energiebelasting.
Zonnepanelen worden intussen steeds beter. Een team van Duitse en Franse onderzoekers en producenten heeft een ‘recordcel’ ontwikkeld die al bijna de helft (44,7%) van de zonne-energie omzet in elektrische energie. Dit kan een belangrijke stap zijn naar verdere kostendalingen.
Ook Ikea mengt zich in de verkoop van groene energie. In Groot-Brittannië gaat de woonketen in zeventien vestigingen zonnepanelen verkopen. Eerder deed Ikea een test in een winkel in Oost-Londen, waarbij per dag gemiddeld één zonnesysteem werd verkocht. De panelen gaan in pakketten van achttien stuks van de hand, voor een prijs van minimaal 6.800 euro. Ikea verzorgt ook de installatie en het onderhoud. Voor een gemiddeld huis dat op het zuiden gericht staat, levert het systeem volgens Ikea per jaar 920 euro op aan subsidie en energiebesparing.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.