Ads Top

Elektriciteitsverbruik hoger in de wintertijd

Invoering van de wintertijd heeft effect op het elektriciteitsverbruik van huishoudens.
Uit een analyse van Essent blijkt dat het verbruik* tussen 17.00 en 19.00 uur in de wintertijd hoger ligt. Aankomend weekeinde begint de wintertijd en wordt de klok in de nacht van zaterdag op zondag om drie uur een uur achteruit gezet.
Na ingang van de wintertijd ligt het totale elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens gemiddeld 2,6 procent hoger. Het effect van enkel de wintertijd is een stijging van ongeveer 0,5 procent. De overige 2,1 procent wordt veroorzaakt doordat de dagen korter worden.
Invoering van de wintertijd heeft invloed op momenten waarop energie wordt verbruikt gedurende de dag. Huishoudens verbruiken na ingang van de wintertijd tussen 17.00 en 19.00 uur gemiddeld bijna 13 procent meer energie dan in de zomertijd. Toename van het verbruik wordt deels (bijna 7 procent) veroorzaakt door het terugdraaien van de klok en deels doordat de dagen korter worden (bijna 6 procent).
Energiebesparing was de belangrijkste reden om in 1977 de zomertijd in te voeren. Voor wie tijdens de wintertijd ook energie wil besparen, geeft Essent een belangrijke tip: ga slim om met licht. "Voorkom dat licht onnodig brandt door tijdschakelaars of bewegingsmelders te plaatsen", vertelt woordvoerder Ilse Steenbergen, "Ook helpt het om ouderwetse gloeilampen te vervangen". Met vijf energiezuinige spaar- of LED-lampen kunnen huishoudens zo'n 35 euro per jaar besparen op de energierekening. "De goedkoopste kWh blijft de kWh die niet wordt verbruikt."

* Gebaseerd op een jaarverbruik van 3.500 kWh stroom op basis van weekinzicht week 44 ten opzichte week 43 2013

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.