Ads Top

Windpark Nuon door Prinses Beatrix gedoopt tot Prinses Alexia Windpark

Vandaag is het jongste windpark van Nuon in Zeewolde feestelijk geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Tijdens de openingshandeling werd het windpark symbolisch aangeblazen door de prinses, geholpen door zeven kinderen uit de regio. Het windpark zal voortaan onder de naam Prinses Alexia Windpark door het leven gaan.
Wind is een van de belangrijkste duurzame energiebronnen in Nederland. Nuon is een van de pioniers op het gebied van windenergie. Nuon is sinds 1982 actief op het gebied van windenergie en levert ongeveer 15% van de totale windenergie op land in Nederland. Nuon heeft nu 234 windmolens op land staan verdeeld over 24 windparken. 
De plannen voor de bouw van het windpark dateren al uit 1998, toen een aantal agrariërs het idee had om een windpark in gebied De Zuidlob aan te leggen. De agrariërs verenigden zich in Windmolenvereniging De Zuidlob en schakelden Nuon, onderdeel van het Zweedse Vattenfall, in om het windpark te ontwikkelen. Eind 2011 nam Nuon alle aandelen over van de agrariërs. Nuon heeft 150 miljoen euro geïnvesteerd in dit windpark.
Prinses Alexia Windpark bestaat uit 36 windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 122 megawatt. Dat betekent stroom voor 88.000 huishoudens. Het windpark behoort tot een van de grootste windparken op land in Nederland. De windmolens zijn een stuk groter dan gemiddeld. De mast van de molens is 98 meter hoog. Als de wiek in de hoogste stand staat, is de hoogte zelfs 150 meter. Het Prinses Alexia Windpark is in 17 maanden gebouwd. Eind 2011 startte de bouw met de grondwerkzaamheden. In augustus 2012 verrees de eerste van de 36 windmolens. En in november 2012 konden de eerste windmolens al stroom leveren. In maart 2013 werd de laatste windmolen geïnstalleerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.