Ads Top

Prins Carlos: ‘Energieakkoord win-win deal’

Het Nationaal Energieakkoord, dat vandaag door ruim veertig maatschappelijke organisaties en het kabinet ondertekend wordt, is een doorbraak op een zeer complex beleidsterrein. “Dit akkoord geeft ons land de nieuwe energie die het juist nu zo hard nodig heeft”, aldus Prins Carlos de Bourbon de Parme.
“Het is een echte win-win deal geworden, een belangrijke eerste stap in de goede richting”, aldus Prins Carlos. Het akkoord bestaat uit een pakket van concrete maatregelen die de Nederlandse productie en verbruik van energie in de komende jaren aanzienlijk schoner en zuiniger zullen maken. De betrokken maatschappelijke organisaties en het kabinet zijn met elkaar de resultaatverplichting aangegaan om fors meer energie te besparen (100 PJ) en een veel groter deel van de energie in Nederland duurzaam te produceren: 14% in 2020 en 16% in 2023.
De planbureaus hebben becijferd dat daarmee tot 2020 maar liefst 17 miljard groene investeringen gemoeid zijn. Met deze investering in onder meer energiezuinig maken van gebouwen en wind-op-zee parken worden 15.000 banen per jaar gecreëerd. Ten opzichte van het regeerakkoord zijn er positieve effecten voor de koopkracht voor de burger en lasten voor het bedrijfsleven.
Prins Carlos is bij de totstandkoming van het Energieakkoord betrokken geweest in zijn functie van voorzitter van stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie. Hij heeft in de afgelopen jaren vanuit de zwaar bevochten energie lobby arena een brede maatschappelijke coalitie opgebouwd om de krachten te bundelen voor een nationaal energieakkoord. Gedeeld belang daarbij was de behoefte aan een langjarig consistent beleid. Na wat eerste verkenningen rondom enkele deelthema’s, vond Prins Carlos vorig jaar alle partijen bereid om met elkaar om de ‘SER-tafel’ te gaan: “Mijn grote waardering gaat uit naar SER voorzitter Wiebe Draijer die deze onvoorstelbaar ingewikkelde onderhandelingen tot dit vruchtbare resultaat heeft weten te brengen. Dat getuigt van groot leiderschap.’’
“Een belangrijke winst vind ik ook de aandacht voor langetermijn borging en uitvoering van het akkoord. In een permanente SER-commissie zullen de betrokken partijen in de komende jaren samenwerken, elkaar ter verantwoording roepen en waar nodig bijsturen om de afgesproken doelstellingen te halen. Henry Ford zei ooit: bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes. De basis voor die samenwerking is nu gelegd" aldus Prins Carlos.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.