Ads Top

Subsidie voor slimme zonwering

Zonwering die zon weert , je niet in het donker zet én die elektriciteit produceert. De onderzoekers van de zonne-energiegroep aan de Radboud Universiteit Nijmegen hebben van technologiestichting STW subsidie gekregen om er een haalbaarheidsstudie naar te doen. Nijmeegse materialenonderzoekers kregen eenzelfde subsidie, voor de ontwikkeling van 'pleisters' voor moeilijke wonden.
Buiten schijnt de zon, binnen moeten de jaloezieën dicht om de temperatuur draaglijk te houden en om nog iets op een beeldscherm te kunnen lezen. Gevolg: terwijl het buiten volop licht is, moeten binnen de lampen aan.  Dat moet anders kunnen, denken John Schermer, hoofd van de zonne-energie onderzoeksgroep aan de Radboud Universiteit en Sam Kin, oprichter van start-up SolarSwing. Gezamenlijk vroegen zij een valorisation grant aan bij technologiestichting STW, om een haalbaarheidsstudie te kunnen doen. En die werd toegekend.
Hun plan: ontwikkel een semitransparante zonwering die elektriciteit produceert. SolarSwing ontwikkelt transparante bouwpanelen voor glasoverkappingen. Deze systemen hebben een geïntegreerde daglichtregulering die het zachte, diffuse deel van het zonlicht doorlaat voor een natuurlijke verlichting van de binnenruimte. Het felle, directe zonlicht wordt geweerd – en wat nu het plan is, is om dat felle zonlicht 'af te vangen' en om te zetten in elektriciteit. Voor deze omzetting willen de onderzoekers en ondernemers hoogrendement concentrator zonnecellen toepassen, waarin de onderzoeksgroep van de Radboud Universiteit is gespecialiseerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.