Ads Top

Meer brandstofbesparing door betere coatings

Om brandstof te besparen worden schepen uitgerust met een antifouling coating, die de aangroei van organismen tegengaat. TNO ontwikkelde een methodiek om de weerstandseigenschappen van coatings onafhankelijk te beoordelen. Daarmee kunnen coatingproducenten hun product verbeteren en scheepseigenaren de beste keus maken.
Zeewier, zeepokken, mosselen, kokerwormen: dit soort organismen hecht zich graag aan de romp van een schip. Zo’n ongewenste dierentuin kan wel een centimeter dik worden. Vervelend voor rederijen, aangezien deze fouling leidt tot veel hogere brandstofkosten. De aangroei zorgt voor een ruwer oppervlak, en daardoor voor meer vaarweerstand. De motor moet dan harder werken om de gewenste vaarsnelheid te behouden en zal dan meer schadelijke broeikasgassen uitstoten. Speciale coatings kunnen fouling tegengaan. Maar de levensduur van een coating is sterk wisselend. Dat hangt af van vele factoren, bijvoorbeeld de vaaractiviteit van een schip, het vaargebied en het seizoen. De watertemperatuur en het zoutgehalte variëren sterk per regio en daarmee ook de aangroei. ‘In de praktijk is gebleken dat zeker nieuwe coatingproducten soms onaangename verrassingen vertonen. De prestatie is wel eens minder goed dan de leverancier verwacht’, weet Job Klijnstra, senior scientist bij TNO.
TNO heeft een nieuwe methodiek ontwikkeld om duidelijkheid te geven over de prestaties van coatings. Vanaf 2006 hebben onderzoekers hiervoor twee testopstellingen in eigen huis ontwikkeld. In de Friction Disk Machine (FDM) wordt de weerstand onder water gemeten. Daartoe wordt een schijf, voorzien van een coating, rondgedraaid in een bak met zeewater. De prestaties van de schijf worden eerst gemeten in schone conditie, dus zonder aangroei. Vervolgens wordt de schijf een aantal weken of maanden in de zee geplaatst. Dat gebeurt op het testvlot van TNO in de haven van Den Helder. Waterplanten en ongedierte kan zich op de schijf nestelen. De schijven worden teruggehaald naar het laboratorium en nu, met aangroei, opnieuw gemeten op weerstand. Het verschil tussen de tweede en eerste meting aan dezelfde schijf geeft aan hoeveel extra weerstand die aangroei op een bepaalde coating geeft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.