Ads Top

Import sjoemelstroom naar ongekende hoogte

De nieuwste cijfers van CertiQ, de Nederlandse autoriteit voor certificatie van groene stroom, tonen aan dat er nog niet eerder zo veel groene stroom certificaten zijn geïmporteerd. De vraag naar groene stroom, vooral vanuit het bedrijfsleven, neemt snel toe maar de productie van duurzame energie in Nederland groeit niet mee.
Import van vooral Noorse certificaten is het gevolg. Gelukkig stijgt de vraag naar Nederlandse certificaten ook. Zo sterk zelfs dat er in 2013 voor het eerst onvoldoende certificaten uit Nederlandse duurzame energie beschikbaar zullen zijn. De prijs voor Nederlandse groene stroom zal stijgen.
In januari 2013 is het absolute recordaantal van 7 Mio GvO's geïmporteerd (de hoogste pieken lagen tot nog toe rond de 3,5 Mio GvO's). De expertblog Polderpv.nl komt met een treffende vergelijking: Met deze duizelingwekkende hoeveelheid certificaten is het mogelijk om ca. 20 keer de maandproductie van de kerncentrale in Borssele te vergroenen! Januari mag dan wel een extreme uitschieter zijn, de jaargemiddelden spreken ook boekdelen: De import van GvO's steeg van 25,5 Mio in 2011 naar naar 32,8 Mio GvO's in 2012, een toename van bijna 30%.
De reden voor de toename ligt voor de hand: Steeds meer bedrijven stappen over op groene stroom. Dat is goed nieuws. Maar als bedrijven niet heel bewust vragen naar de herkomst van de certificaten, dan worden zij bedient met Noorse sjoemelstroom. GvO's afkomstig uit Noorse waterkrachtcentrales kosten momenteel slechts 20 ct per stuk. Een GvO staat voor 1 MWh elektriciteit. Een supermarkt kan zo zijn hele jaarverbruik (300MWh) voor slechts zestig Euro vergroenen.
De GvO's zijn niet het probleem, de certificatie is uitstekend. Maar er wordt misbruik gemaakt van een (nog) disfunctionele markt. Omdat de Noren van oudsher gewend zijn om uitsluitend groene stroom uit overvloedig aanwezige waterkracht te gebruiken, interesseert zich daar bijna niemand voor het GvO-systeem. De meeste Noren kan het weinig schelen dat de certificaten massaal aan Nederland worden verkocht. Maar strikt genomen houden de Noren nog maar weinig groene stroom over voor zichzelf - op papier dan. De Noorse certificaten voegen daarom niets toe aan de productie van meer duurzame energie, niet in Noorwegen en zeker niet in Nederland. En dat is toch wat de groene consument mag verwachten.
Nederlandse GvO's zijn schaarser en daarom een stuk duurder. Een GvO afkomstig van een Nederlandse windpark kost twee Euro. Dezelfde supermarkt uit ons rekenvoorbeeld zou dan dus zeshonderd Euro per jaar kwijt zijn; een vertienvoudiging van de prijs. Maar nog steeds een bedrag dat prima op te brengen is. En dus stappen steeds meer bedrijven over op Nederlandse groene stroom.
WISE voorspelt dat in 2013 de vraag naar Nederlandse GvO's het aanbod zal overtreffen en de prijs verder zal stijgen. Voor de producenten van duurzame energie is dat een steuntje in de rug. Bij vele kleine producenten van duurzame energie is er nog onvoldoende kennis over de lucratieve handel in certificaten. WISE wil dat lokale producenten profiteren van de verwachte prijsstijging. WISE zorgt met de campagne Groene Stroom? Ja Graag! voor klanten, door bedrijven over te halen over te stappen op in Nederland opgewekte groene stroom.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.