Ads Top

TenneT en Elia verhogen transportcapaciteit tussen België en Nederland

De Nederlandse en Belgische netbeheerders TenneT en Elia hebben in overleg met hun Franse en Duitse collega’s RTE, Amprion en TenneT GmbH een akkoord bereikt over een verhoging van de transportcapaciteit tussen Nederland en België. Het akkoord bekrachtigt de intentie van beide netbeheerders om meer grenscapaciteit beschikbaar te stellen aan de markt. De vraag naar het gebruik van deze grenscapaciteit krijgt vooral de aandacht omdat in België 2.000 MW productiecapaciteit niet beschikbaar is (Doel 3 en Tihange 2).
De genoemde verhoging wordt verdeeld als extra dagcapaciteit en extra intraday capaciteit op de Nederlands-Belgische grens. De verhoging wordt in twee stappen uitgevoerd: de eerste stap vanaf 4 december 2012 en de tweede stap vanaf januari 2013. In de eerste stap zal tot 50 MW voor de dagcapaciteit en tot 100 MW voor de intraday capaciteit worden vrijgegeven. In de tweede stap zal bijkomend tot 50 MW voor de dagcapaciteit en tot 100 MW voor de intraday capaciteit worden vrijgegeven.
De totale verhoging bedraagt totaal dus maximaal 300 MW. Eventuele beperkingen op deze extra capaciteit kunnen alleen plaatsvinden als een van beide netbeheerders de netveiligheid in gevaar ziet komen.
De NTC-waarde (Net Transfer Capacity) op de Nederlands-Belgische grens wordt hiermee verhoogd van 1401 tot maximaal 1701 MW voor zover de netveiligheid dit toelaat. Deze NTC-waarde is bepalend voor de bilaterale transacties die op deze grens mogelijk zijn. De transportcapaciteit op de andere grenzen wijzigt niet.
Recente investeringen in het Elia net, maar ook verder doorgevoerde en geoptimaliseerde procedures en op internationaal vlak gecoördineerde voorspellings- en netveiligheidsanalyses tussen de genoemde betrokken netbeheerders hebben het mogelijk gemaakt om nu deze stap te zetten.
TenneT en Elia wijzen er op dat door de in 2010 ingevoerde koppeling van de dagmarkten op het niveau van Centraal West Europa (Duitsland, Frankrijk en de Benelux-landen) mogelijk is om commerciële transacties tussen elk van deze landen uit te voeren via het geheel van de beschikbare capaciteiten in dit gebied, dus niet alleen beperkt door de bilaterale NTC-waarde op één grens. Hierdoor is het mogelijk in België tot 3.500 MW energie uit Nederland en/of Duitsland in te voeren – of omgekeerd - voor zover dit zou resulteren uit het biedproces van de dagmarkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.