Ads Top

Opvallende resultaten eigen onderzoek over jongeren en energie

Het is vooral aan de overheid en aan energiebedrijven om iets aan duurzaamheid te doen. Althans, dat is de mening van de meeste Nederlandse jongeren tussen 17 en 27 jaar en één van de opvallende uitkomsten uit recent onderzoek (pdf) van Ipsos Synovate in opdracht van Eneco onder circa 1.000 jongeren in deze leeftijdscategorie
Energiebesparing heeft weinig prioriteit bij deze jongeren. Een greep uit de voorbeelden: Slechts eenderde van de jongeren geeft aan bewust niet langer dan tien minuten te douchen om energie te besparen. En zes op de tien jongeren laten -nadat zijn mobiele telefoon is opgeladen- weleens de lader in het stopcontact zitten 21 procent haalt zelfs nooit de lader uit het stopcontact.
Dat neemt niet weg dat vier op de tien jongeren bezorgd zijn over de energievoorziening in de toekomst. Tweederde van de jongeren vindt dat duurzame energie de enige manier is om in de toenemende vraag naar energie te kunnen voorzien, terwijl slechts drie op de tien jongeren vinden dat de Nederlandse regering ook voldoende aandacht geeft aan duurzame energie in haar energiebeleid.
Maar de pessimistische kijk leidt niet écht tot overtuigend duurzaam gedrag. Dat weten jongeren ook wel: ze geven zichzelf met een 6,3 een kleine voldoende. Weliswaar gaat de waterkraan tijdens het tandenpoetsen vrijwel altijd dicht en kiest de helft er vaak of altijd voor een warme trui aan te doen in plaats van de kachel hoger te zetten, maar -als hij of zij de kamer een tijdje verlaat- gaan bij de meeste jongeren niet altijd de elektrische apparaten uit. En bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten speelt het energieverbruik geen rol: slechts 17% van de jongeren kiest dan voor apparaten met tenminste energielabel A.
Onderzoeksbureau Ipsos Synovate ondervroeg in opdracht van Eneco tussen 17 en 29 oktober jongstleden 1.000 Nederlanders tussen 17 en 27 jaar. De resultaten zijn achteraf gewogen op leeftijd, geslacht en opleiding zodat de groep ondervraagden een goede afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking tussen 17 en 27 jaar. Het onderzoek maakt onderdeel uit van de Eneco Energie Barometer waarin Eneco regelmatig de mening vraagt van consumenten en bedrijfsleven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.