Ads Top

Europees consortium benadrukt de concurrentiekracht van zonnestroom

Het moment dat zelfopgewekte zonnestroom (PV) voor consumenten en bedrijven kan concurreren met ingekochte stroom is in veel Europese landen in zicht of zelfs al bereikt, zo concludeert een Europees projectconsortium. Dit punt wordt “grid parity” ofwel netpariteit genoemd. In het Europese project met de passende naam PV Parity zijn de ontwikkelingen beoordeeld van de PV-systeemprijzen en de kosten van de bijbehorende financiering, de prijzen van elektriciteit en van de mogelijkheden om de opgewekte zonnestroom direct zelf te gebruiken. De bevindingen zijn duidelijk: netpariteit staat voor de deur in meerdere landen. In Nederland, waar consumenten opgewekte zonnestroom mogen verrekenen met ingekochte stroom (salderen) is netpariteit voor deze gebruikersgroep al bereikt. Een passende ontwikkeling van stimuleringsregelingen is essentieel voor de soepele overgang naar netpariteit voor bedrijven in de komende jaren.
Het PV Parity projectconsortium heeft het traject naar het bereiken van netpariteit voor consumenten, commerciële afnemers en grootgebruikers geanalyseerd. Nadat men gezamenlijke definities heeft bepaald voor het begrip concurrerendheid voor de verschillende gebruikersgroepen, hebben de leden van het consortium roadmaps ontwikkeld voor het bereiken van grid parity in elk van de gekozen landen.
Het moment waarop netpariteit wordt bereikt is afhankelijk van een aantal factoren. Afgezien van hoeveelheid zon in het betreffende land gaat het met name om de ontwikkeling van PV-systeemprijzen met de bijbehorende kosten van financiering, de ontwikkeling van stroomprijzen en de mogelijkheden om opgewekte zonnestroom direct zelf te gebruiken in combinatie met de waarde van stroom die aan het net wordt teruggeleverd. Het is belangrijk om op te merken dat de mate van volwassenheid van de PV-markt een belangrijk effect heeft op de systeemprijzen en de kosten van financiering.
Tezamen met de andere genoemde factoren leidt dit tot grote verschillen in het met moment waarop netpariteit voor consumenten wordt bereikt. De analyse laat zien dat netpariteit in 2012 is bereikt in Duitsland, Zuid-Italië, Nederland en Spanje. Deze koplopers zullen binnen twee jaar worden gevolgd door Noord-Italië, Portugal en Oostenrijk. De overige landen volgen in de periode daarna. Rond 2020 kan netpariteit zijn bereikt in alle beschouwde landen.

1 opmerking:

  1. Dit is alleen maar goed nieuws! De kosten zullen dan niet meer bepalend zijn voor de consument bij de keuze of men zonne-energie wilt gebruiken of bij de huidige aanbieder wilt blijven.
    Vanuit milieu-oogpunt is dit helemaal geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.