Ads Top

VBO Makelaar: geen verplichting energielabel inschattingsfout

Branchevereniging VBO Makelaar vindt dat de Tweede Kamer een inschattingsfout heeft gemaakt door de verplichting van het energielabel bij de verkoop van een huis af te wijzen. Ten onrechte wordt beweerd dat de verplichting een zware wissel trekt op de woningmarkt waardoor deze verder stagneert. Verplichting van het energielabel leidt daarentegen juist tot meer bewustwording van de energielasten en mogelijke energiebesparing, geeft beter inzicht in de verkoopprijs en meer financieringsmogelijkheden bij het kopen van een woning.
Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Het gebrek aan financieringsmogelijkheden is de grote boosdoener als het gaat om de doorstroming op de woningmarkt. Potentiële kopers en verkopers laten zich echt niet tegenhouden door de notaris, die de akte van levering pas zou mogen laten passeren als er een energielabel is, als zij graag een transactie willen sluiten. Voor circa 150 euro kan de verkoper binnen een dag een energielabel verkrijgen. Denkt politiek Den Haag nu echt dat dit de bottleneck voor de woningmarkt zou vormen? Was het maar zo simpel, dan had ik eigenhandig de problemen op de woningmarkt al drie jaar geleden opgelost.”
Het energielabel biedt kansen om de energieprestatie van de woning te verbeteren. Een goed energielabel biedt juist financiële voordelen. De prijzen van gas en elektriciteit zijn het laatste decennia ongeveer verdubbeld. Na de hypotheek vormt de energierekening het grootste aandeel in de woonlasten. Door het energiegebruik omlaag te brengen kunnen de woonlasten omlaag. Het Nibud heeft uitgerekend dat bewoners van een huis met een energielabel A per jaar veel geld kunnen besparen in vergelijking met een woning met het C-label.
Van der Ploeg: “Een energiezuinige woning is misschien duurder in de aanschaf, maar heeft lagere maandlasten. Een dergelijke woning is daarmee meer waard en beter verkoopbaar. Bovendien kunnen bewoners met een energiezuinige woning een hogere hypotheek afsluiten. Volgens het Nibud bevorderen lagere energielasten de betaalbaarheid en daarmee ontstaat meer ruimte voor hypotheekbetalingen.” Het Nibud heeft een methodiek ontwikkeld hoe hoog die extra hypotheek kan zijn, gebaseerd op het energielabel van een woning. Hypotheekverstrekkers kunnen dat gebruiken. De Gedragscode Hypothecaire Financieringen biedt die mogelijkheid. Ook kan bij NHG een extra bedrag aan hypotheek worden verkregen voor energiebesparende maatregelen.
Van der Ploeg: “Een energielabel biedt dus juist mogelijkheden. Makelaars kunnen huiseigenaren en mensen die een woning kopen informeren over de energieprestaties van een woning en de mogelijkheden om die te verbeteren. VBO Makelaar stimuleert haar makelaars al langer deze rol op te pakken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.