Ads Top

TU Delft en bouwindustrie openen duurzaam appartement in Rotterdam

Op 5 oktober wordt in Rotterdam het eerste experimentele, volledig duurzame prototype van een stadsappartement opgeleverd. Het Delftse Concept House, een samenwerking van de TU Delft met de bouwindustrie en de gebiedsontwikkelaar Woonbron, is gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen en produceert zijn eigen warmte en elektriciteit. Bovendien is de woning zo ontworpen dat het gestapeld met andere appartementen in een gebouw nog steeds energieproducerend is tot een hoogte van vier bouwlagen. Vanaf januari 2013 gaan bewoners in het kader van wetenschappelijk onderzoek proefwonen in het prototype.
Samen met de bouwindustrie ontwierpen onderzoekers van de TU Delft een duurzaam stadsappartement. Mick Eekhout, hoogleraar Productontwikkeling op de faculteit Bouwkunde: “Ons doel was te bewijzen dat duurzame, energieproducerende appartementen in verdiepingsbouw realiseerbaar zijn” Het Delftse Concept House dat op 5 oktober zal worden opgeleverd is eenvoudig en snel te bouwen (‘plug & play’). Bovendien produceert het zijn eigen warmte en energie met in het dak geïntegreerde zonnepanelen, warmtecollectoren en warmtelussen die warmte uit de aarde halen. De gebruikte bouwmaterialen zijn milieuvriendelijk. Zo bestaat de hoofdconstructie uit hout en de isolatie uit gerecycled oud papier. Het prototype is vrijstaand, maar is helemaal ontworpen als appartement in een groter gebouw. Tot een hoogte van vier woonlagen zijn de appartementen duurzaam en energieleverend door de PV-cellen op het dak. Dit ensemble wordt de Concept House Urban Villa genoemd over enkele jaren te realiseren.
Hoe duurzaam een woning is, hangt voor een groot deel af van het gedrag van de bewoners. Om hier meer kennis over te verzamelen, zullen onder andere inwoners van de Rotterdamse wijk Heijplaat er vanaf januari 2013 gaan proefwonen. Zij zijn dan zelf ook proefpersonen in het onderzoek naar het appartement. Onderzoekers van de faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft, zullen hun gedrag observeren door onder meer gesprekken te voeren en water- en elektriciteitsgebruik te meten. Dit onderzoek maakt deel uit van het Europees onderzoek SusLabNWE dat soortgelijke proefwoonexperimenten doet in Duitsland, Engeland en Zweden. Kennis over hoe bewoners een woning en apparaten gebruiken, kan weer worden gebruikt om woningen duurzamer te maken. Daarnaast zal het appartement ook bouwkundig aan de nieuwe ontwikkelingen worden aangepast.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.