Ads Top

De aantrekkelijkheid van Nederland in duurzame energie blijft beperkt

Nederland blijft een bescheiden rol spelen in investeringen in duurzame energie. Dit blijkt uit de 23e positie die Nederland inneemt binnen de Renewable energy Country Attractiveness Index die ieder kwartaal wordt uitgegeven door Ernst & Young.
Ten opzichte van het vorige kwartaal zakt Nederland een positie van de 22e naar de 23e plaats. China behoud als nummer 1 op de ranglijst haar dominantie op de wereldwijde markt voor duurzame energie na verviervoudiging van de capaciteitsdoelstelling voor zonne-energie naar 50GW in 2020 en lijkt te zijn begonnen aan een versnelling van het binnenlandse installatieprogramma.
Diederik van Rijn, Utilities & Renewables transactions leader binnen Ernst & Young: "De renewables sector heeft een internationaal karakter en investeerders, projectontwikkelaars en energiebedrijven bekijken op Europese en/of wereldwijde schaal in welke jurisdicties men investeert in duurzame energie. De schaarse mogelijkheden voor grootschalige projecten, het historisch gezien sterk wisselende subsidieregime en de relatief lange doorlooptijd van procedures dragen niet bij aan een aantrekkelijk investeringsklimaat voor duurzame energie in Nederland. Door de beperkte subsidiebudgetten en de structuur van de subsidieregeling die zich hoofdzakelijk toespitst op goedkopere technologieën en projecten geldt dit helaas op dit moment ook voor kleinschalige (relatief dure) vormen van duurzame energieopwekking ."
De Renewable energy Country Attractiveness Index geeft de scores weer van 40 landen inzake de nationale markten voor duurzame energie, infrastructuur voor duurzame energie en de toepasbaarheid van individuele technologieën. Gedurende het tweede kwartaal van dit jaar bleef China de koppositie behouden. Om deze positie te kunnen handhaven moeten een aantal uitdagingen worden overwonnen zoals de overcapaciteit in de productie van windturbines en zonnepanelen, en het oplossen van de transmissieknelpunten in het Chinese energie distributienetwerk. In dezelfde periode daalde de Verenigde Staten met 11/2 punt en staat nu op een gedeelde tweede plaats met Duitsland.
Van Rijn: "Ondanks de gelijke score van de Verenigde Staten en Duitsland zijn er duidelijke verschillen tussen beide landen. De aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten hebben geleid tot een vertraging in het besluitvormingsproces, terwijl Duitsland vooruitgang boekt met een ambitieuze agenda inzake duurzame energie en tevens een nieuw feed-in tarief voor zonne-energie en een compensatie voor vertraging in de aansluiting van offshore netwerken heeft geïntroduceerd."
In totaal werd voor USD 59,6 miljard aan nieuwe investeringen gerealiseerd (gemeten in verstrekte leningen en asset finance); een stijging van 24% ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. China realiseerde een groei van 92%. In Europa en de Verenigde Staten is een stijging te zien van respectievelijk 11% en 18%, waarbij het grootste gedeelte afkomstig was van "new build" projectfinanciering. Terwijl het aantal transacties min of meer gelijk bleef, nam de waarde van de financieringstransacties in bovengenoemde regio's met 40 tot 50% toe.
Uitdagende marktomstandigheden vertaalden zich in een daling van 50%, gemeten in transactiewaarde van renewables transacties in het tweede kwartaal dit jaar ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De meeste transacties reflecteren de voortdurende consolidatie in de markt, hetgeen vrijwel onvermijdelijk lijkt gezien de toenemende concurrentie, prijsdruk en de huidige vermindering van de energiebehoefte van eindafnemers.
Van Rijn: "In het tweede kwartaal was het versterken van de balans en het verminderen van de netto schuldpositie een belangrijk thema voor geïntegreerde energiebedrijven. Dit kreeg mede gestalte kreeg door desinvesteringen van niet-strategische bedrijfsonderdelen. We verwachten dat de daling in transactievolume slechts van tijdelijke aard is, en dat er onder andere in de solar en wind sector een toename van de transactieactiviteit zal plaats vinden, mede ingegeven door Chinese partijen."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.