Ads Top

Utrechtse energieonderzoeker schrijft mee aan uniek naslagwerk over duurzame energie

Elsevier heeft een nieuw internationaal standaardwerk uitgebracht op het gebied van duurzame energie. ‘Comprehensive Renewable Energy’ bestaat uit maar liefst acht delen. Het dikste volume over fotovoltaïsche zonne-energie kwam tot stand onder redactie van dr. Wilfried van Sark. Van Sark is universitair docent Zonne-energie aan de faculteit Geowetenschappen.
Elk deel van het naslagwerk behandelt een ander aspect, zoals energie uit water, wind en biomassa. Het deel over fotovoltaïsche zonne-energie is geschreven door een zestigtal experts van over de hele wereld en is met 38 hoofdstukken het dikste deel. “Over fotovoltaïsche zonne-energie valt technologisch gezien dan ook het meeste te schrijven”, vertelt Wilfried van Sark. Fotovoltaïsche zonne-energie wil zeggen dat zonlicht direct in elektriciteit wordt omgezet met behulp van zonnecellen.
De laatste bevindingen rond zonne-energie zijn terug te vinden in het naslagwerk. Een voorbeeld hiervan is lichtmanagement, een vrij recente ontwikkeling. Met plasmonics, waarbij nanometaaldeeltjes worden toegepast in de zonnecel, kan in combinatie met andere concepten van lichtmanagement het rendement van zonne-energie worden verdubbeld. Er kan dus meer elektriciteit uit dezelfde hoeveelheid zonlicht worden gehaald.
In het boek is ook een meer biologische benadering van zonne-energie beschreven. Door het rendement van het natuurlijke proces van fotosynthese kunstmatig te verhogen, kun je een soort kunstmatige bladeren produceren. De op deze manier verkregen energie kan worden afgetapt. Hiermee zou je een soort elektrische plant kunnen maken. “Het is misschien een vreemde eend in de bijt in vergelijking tot andere hoofdstukken, maar het laat zien dat in dit boek zonne-energie van alle kanten wordt belicht.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.