Ads Top

Greenpeace bezet Shell

Greenpeace heeft vrijdagmorgen de leiding overgenomen van oliemaatschappij Shell. Greenpeace-directeur Sylvia Borren heeft haar intrek genomen in de kamer van voormalig Shell-topman Peter Voser. Van daaruit werk Borren aan een schone koers voor de oliemaatschappij. Zeventig actievoerders van Greenpeace blokkeren ondertussen de toegang tot het hoofdkantoor in Den Haag. De honderden werknemers van het bedrijf kunnen zo niet verder werken aan de riskante olieboringen in het Noordpoolgebied.
“Shell presenteert zich als een milieubewuste oliemaatschappij”, zegt Borren. “Maar in werkelijkheid investeert het bedrijf in riskante projecten om de laatste druppels olie uit de aarde te persen. De geplande olieboringen kunnen desastreus uitpakken voor het kwetsbare Noordpoolgebied. Ik besluit daarom als nieuwe directeur dat Shell direct stopt met zijn gevaarlijke plannen en zijn miljardenwinsten gaat steken in schone energiebronnen als wind, zon en waterkracht.”
Shell mag vanaf deze week beginnen met proefboringen in het Noordpoolgebied. Poolstormen, dichte mist en ijsvorming maken dat de kans op een olielek, volgens Amerikaanse overheidsinstituten, twintig procent is gedurende de levensduur van een boorplatform. Als er een lek ontstaat, maakt het ijs het vrijwel onmogelijk om het lek te dichten gedurende het grootste deel van het jaar. Ook de noodplannen van Shell geven aan dat vrijgekomen olie niet of nauwelijks is op te ruimen. Borren: “Als klimaatverandering al niet het einde van het Noordpoolgebied betekent, dan is een olielek dat wel.”
Greenpeace gaat Shell helpen van zijn olieverslaving af te komen. Onder leiding van Borren gaat Shell zich inzetten voor de bescherming van het Noordpoolgebied en investeren in schone energie. Hoe meer steun de nieuwe directie daarbij krijgt, hoe beter. Samen met Greenpeace hebben bijna 800.000 mensen wereldwijd een oproep gedaan om de Noordpool te beschermen, onder hen beroemdheden als Paul McCartney, Jude Law en Radiohead. Op www.stopshell.nl kunnen Nederlanders steunbetuigingen achterlaten voor bescherming van de Noordpool en een koerswijziging van Shell.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.