Ads Top

Mobility Lab Twente van start met vierwielige driewieler

Onder de naam Mobility Lab Twente doen wetenschappers van de Universiteit Twente onderzoek naar de mogelijkheden van elektrisch vervoer binnen steden en op regionaal niveau. Met de komst van vijf elektrische voertuigen, drie scooters, één fiets en een vierwielige driewieler, kan het onderzoek in de praktijk van start.
Universiteit Twente is de eerste universiteit in Nederland waarvoor de elektrische voertuigen beschikbaar zijn gesteld. Munsterhuis, Ebretti en Renault geven de universiteit de uitgelezen mogelijkheid om de voertuigen in een werkelijke omgeving (de campus en de Twentse regio) te onderzoeken. Marc Beusenberg, coördinator van het lab, vertelt: “Nu we de voertuigen tot onze beschikking hebben, krijgen we een veel beter inzicht in hoe gebruikers reageren op de voertuigen en hoe ze ermee omgaan. Gaan ze ermee naar hun werk of gaan ze ook een weekendje weg?”
De Twentse aanpak is bijzonder. In plaats van uit te gaan van de mogelijkheden van het product, stellen de wetenschappers de behoefte van de gebruikers centraal. Beusenberg: “Voor ons is elektrisch rijden iets anders dan het ombouwen van een bestaande auto. Wij gaan uit van het vervoer van mensen en goederen. Hoe kan dat het beste en wat heb je daarvoor nodig. Door deze zienswijze kunnen nieuwe voertuigen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is de Renault Twizy, die officieel geregistreerd staat als een vierwielige driewielig motorvoertuig.”
Uiteenlopende onderzoeken vallen onder het Mobility Lab Twente. Zo gaat een belangrijke onderzoekslijn over de mobiliteit van ouderen. Hierbij wordt gekeken naar hoe elektrisch rijden het beste kan aansluiten bij de behoeften van ouderen. Belangrijk hierbij is dat integraal gekeken wordt naar dienstverlening en het beste bijpassende vervoersconcept. In een proeftuin in Friesland wordt al een elektrisch autootje ingezet met een lage instap, genoeg ruimte en een efficiënt energieverbruik. Een andere grote onderzoekslijn richt zich op de stabiliteit van elektrische fietsen.
Weer een ander deel van het onderzoek richt zich op de perceptie van elektrisch rijden. Er zijn veel vooroordelen, zoals: het vervoer is niet snel, je kunt nergens opladen, het opladen duurt lang. Beusenberg: "Wij proberen deze percepties te beïnvloeden. Er zijn al auto's die je binnen 3,5 uur volledig kunt opladen zonder speciale oplaadvoorziening, dus door hem gewoon thuis in het stopcontact te doen. Een belangrijk aandachtsgebied zijn de voertuigen die ideaal geschikt zijn voor redelijk korte ritjes in de stad of op provinciale wegen. 80% van onze bewegingen vindt plaats op deze wegen waar je tussen de 30 en 80 km per uur mag rijden. Wij noemen dit ook wel “normaal verkeer”, als tussengroep tussen het bekende snelverkeer en langzaam verkeer."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.