Ads Top

Daglicht- en monitoringtechnologie bespaart bedrijven 20 tot 70 procent

Het Gentse bedrijf EcoNation ontwikkelde samen met de UGent een lichtenergiemodel dat bedrijven en overheden toelaat om onmiddellijk energiekosten te drukken zonder voorafgaande investeringen.
De nieuwe technologie werd ontwikkeld samen met ingenieurs en professoren van de Universiteit Gent (IOF consortium SET - Sustainable Energy Technologies) en uitvoerig getest door de onafhankelijke onderzoeksinstelling VITO.
Het uitgangspunt was de LightCatcher van EcoNation, de slimme lichtkoepel die op basis van lichtmetingen spiegels aanstuurt. Die kan met heel compacte dakopeningen volledige industriële hallen verlichten – gemiddeld volstaat 1% dakopening om 100% van de vloer te verlichten. Sommige klanten zijn echter niet bereid om te investeren in hun dak, maar zijn wél geïnteresseerd in energiebesparing. Daarom werkte EcoNation een businessmodel en achterliggende technologie uit waarbij een investering overbodig wordt.
Centraal in het businessmodel staan monitoringtechnologie, daglichtkwantificatie en ‘LiCom’ (voluit: ‘Light investment Company’). Het geheel van meet- en monitoringtechnologie is uniek in de daglichtindustrie.
Vanuit de LightCatcher-koepels worden de lichtopbrengsten op de vloer van de klant voortdurend draadloos gemeten. De verlichtingsarmaturen worden vanuit de koepels aangestuurd en de energieopbrengsten worden in real time bijgehouden. Gemiddeld tien uur per dag brengt het systeem slim UV- en warmtegefilterd daglicht aan dezelfde lichtintensiteit als het kunstlicht van de klant. De lampen blijven uit, wat de klant een onmiddellijke besparing oplevert.
EcoNation draagt de hele LightCatcher-investering langs een ‘LiCom’-vehikel en monitort de performantie en energiebesparingen bij de klant. Een deel van die besparingen wordt aan de klant doorgerekend. Op die manier kan die klant z’n energiefactuur onmiddellijk halveren zonder een cent uit te geven.
Op een gebouw van 10.000m² kan het LightCatcher lichtenergie-concept de factuur vanaf dag één naar beneden halen met 2.371 euro. De besparing over tien jaar kan oplopen tot 398.226 euro. De klant kan zijn opbrengsten dag na dag opvolgen via een beveiligde website of een app voor iPhone, iPad of BlackBerry.
Deze intelligente lichtkoepel werd samen met 20 andere duurzame technologieën opgenomen in The Energy Box. The Energy Box, ook gekend als Greenbridge demonstrator of kortweg TEB, is dé Vlaamse demonstrator van innovatieve energietechnologieën, gevestigd in de Greenbridge incubator op het gelijknamige wetenschapspark van de Universiteit Gent in Oostende.
TEB speelt in op het ondernemerschap van jonge bedrijven en helpt hun innovatieve energietechnologie te commercialiseren door ze te demonstreren, te promoten, te monitoren en te coachen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.