Ads Top

Kamer steunt GroenLinks-motie onderzoek gevolgen stijgende olieprijs

De regering moet snel in kaart brengen wat de gevolgen zijn van de stijgende olieprijs voor de Nederlandse economie. Een meerderheid van de Tweede Kamer omarmde een motie van GroenLinks die het kabinet daartoe oproept. Fractievoorzitter Jolande Sap diende de motie vorige week in tijdens het debat over de recessie, oplopende werkeloosheid en bezuinigingen. GroenLinks wil onderzocht hebben of de stevige recessie waarin Nederland zich bevindt, te maken heeft met de steeds verder stijgende olieprijs.
'De Nederlandse economie is door zijn grote chemie- en distributiesector sterk afhankelijk van olie. Ook onze energievoorziening draait nog sterk op olie en andere fossiele brandstoffen. Het aandeel schone energie is vorig jaar zelfs teruggelopen van 4,2 naar 3,8%, terwijl de meeste omringende landen hier veel beter scoren. Nederland wordt daardoor veel sterker dan andere landen getroffen door de stijgende olieprijs. Het wordt hoog tijd dat Nederland zich gaat voorbereiden op alternatieven voor olie als grond- en brandstof. Want het tijdperk van de goedkope olie is echt voorbij', zegt Sap.
GroenLinks is ervan overtuigd dat het antwoord op de huidige crisis ligt in een doorbraak naar een groene economie. Een schone economie met groene banen. Dit is hét moment om versneld over te schakelen naar schone stroom, energiezuinige productieprocessen, zuinige auto?s en woningisolatie.
Sap benadrukt dat de hoge olieprijs niet alléén een bedreiging is: 'Dure olie geeft bedrijven die minder afhankelijk zijn van olie een concurrentievoordeel. Laten we deze crisis aangrijpen om af te kicken van onze olieverslaving. Fossiele energie wordt alleen maar duurder, terwijl schone energie steeds goedkoper wordt. De regering kan de doorbraak naar een groene economie ondersteunen door de bijna 6 miljard aan belastingvoordelen op fossiele energie af te bouwen. Dan creëer je een gelijk speelveld voor groene ondernemers en stimuleer je duurzame innovatie. Als we dat niet doen dan betalen consumenten nu en in de toekomst de rekening.'
GroenLinks kreeg de handen ook op elkaar voor een debat met minister Verhagen over de torenhoge prijzen van fossiele energie. De Kamervoorzitter zal dat debat zo spoedig mogelijk inplannen.
GroenLinks hoopt dat de regering de motie tegen die tijd heeft uitgevoerd, zodat de Kamer kan debatteren op grond van reële cijfers.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.