Ads Top

Batterij voor elektrisch voertuig is booming business

De wereldwijde markt voor lithium-ion batterijen voor elektrische auto's groeit explosief. Roland Berger Strategy Consultants verwacht een stijgende omzet van 1,5 miljard dollar naar 9 miljard dollar in 2015. Als deze groei doorzet, kan dit zelfs oplopen tot een omzet van 50 miljard in 2020. Dit blijkt uit onderzoek van het strategisch adviesbureau naar de ontwikkeling van de wereldwijde markt voor lithium-ion batterijen in zowel auto's, vrachtwagens en bussen met hybride en elektrisch gedreven systemen.
Vanaf 2015 zullen er volgens Roland Berger jaarlijks 2,5 miljoen hybride auto's, 300.000 plug-in hybride auto's en 500.000 elektrische voertuigen van de productieband rollen. Het strategisch adviesbureau voorspelt dat tegen die tijd personenauto's meer dan 80% van de totale markt voor lithium-ion batterijen bepalen. De meer dan honderd bedrijven wereldwijd die momenteel actief zijn in de markt voor deze batterijen willen hier op inspelen. Als gevolg hiervan wordt de productiecapaciteit in 2015 tweemaal zo groot als de vraag. De studie voorspelt dat de vijf grote marktleiders bijna 80% van de markt zullen beheersen in 2015: AESC (26%), LG Chem (18%), Panasonic/Sanyo (15%), A123 (14%) en SB LiMotive (6%).
AESC, een samenwerking tussen Renault-Nissan en NEC zal de leiding nemen in de markt voor lithium-ion batterijen, ervan uitgaande dat Renault-Nissan haar verkoopdoelen van 500.000 stuks tegen 2015 behaalt. Voor het bus segment zal A123 de marktleider zijn. Roland Berger verwacht voor de kleine producenten zware tijden; zij zullen een gezamenlijk aandeel in de wereldwijde markt hebben van 2% in 2015. Als deze kleinschalige producenten willen overleven, moeten ze zich richten op een niche markt en zich minimaal van twee grote klanten verzekeren, aldus het strategisch adviesbureau. Het enige alternatief is samengaan met een bedrijf dat aanvullend is op hun activiteiten.
De groeiende competitie uit China in de batterijmarkt mag niet onderschat worden. In 2015 zullen Chinese producenten meer dan 8% van de wereldmarkt beheersen. En dit is nog maar het begin volgens René Seyger, partner bij Roland Berger in Nederland: "China zal waarschijnlijk de grootste markt zijn voor elektrische voertuigen in 2020." Voor internationale batterijproducenten biedt deze trend zowel een kans als een uitdaging. Batterijproducenten moeten zichzelf zo goed mogelijk positioneren op de Chinese markt om lange-termijn succes te garanderen. Dit vraagt een compleet nieuwe strategische aanpak voor de batterijproducenten.
In het geval van elektrisch gedreven bussen, zal China de voorloper zijn in de komende jaren. Roland Berger schat dat 80% van de lithium-ion batterijen voor bussen verkocht zullen worden in China in 2015. Dit is het gevolg van de ambitieuze plannen van de Chinese overheid, die wil investeren in groeimarkten en de luchtkwaliteit in de steden wil verbeteren. Tegelijkertijd zal de Chinese markt voor elektrische auto's langzamer groeien dan de Westerse markten. De prioriteit van de Chinese overheid ligt vooral bij hybride voertuigen, waarbij puur elektrische auto's en plug-ins een tweede plaats innemen in de komende tijd.
Nu de verkoop weer aantrekt, zullen ook Japanse en Koreaanse autofabrikanten er alles aan doen zichzelf te positioneren als wereldwijde leiders op het gebied van alternatieve voertuigtechnologieën. Hun aandeel in de wereldwijde productie zal in 2015 rond 40% bereiken. Maar de autoproductie in de Aziatische fabrieken zullen overheerst worden door de hybride voertuigen die grotendeels gebruik maken van nikkel-metaal-hybride batterijen. Het aandeel van deze regio in de lithium-ion batterij markt voor lichte voertuigen blijft onder 15%.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.