Ads Top

Boerendak voorziet Amsterdammers van energie

Vandaag viert een bescheiden groep burgers feest in Amsterdam. Zij hebben de zin en de moed gehad om te bezuinigen op milieuvervuiling door gezamenlijk ruim 30.000 Euro te investeren in zonnepanelen op 1 boerendak, om vervolgens met hun oogstaandeel in duurzame kWh (deels) in hun eigen behoefte 'thuis' te kunnen voorzien. Op 7 september jl., op Duurzame Dinsdag, is dit idee gelanceerd bij  alle Tweede Kamerleden met portefeuille duurzaamheid. Unaniem was de respons: "dit moet kunnen"! En nu gebeurt het, bij wijze van proef, en om te laten zie  dat het kàn. Maar met de wens: goed voorbeeld doet goed volgen.
De locatie waarop deze PV-installatie van 11,5 kWp inmiddels is geplaatst, is boerderij "De Henricushoeve' van Henk en Marijke Hoefnagel, in Beneden-Leeuwen. Hoefnagel had al eerder flink in zonnepanelen geïnvesteerd om zijn bedrijf verder te verduurzamen. Dit deed hij met behulp van voorfinanciering van burgers die in ruil daarvoor producten en diensten ontvingen, in het kader van het pilotproject "boerzoektbuurvoorzonnepanelen". Zo bezorgden deze eerste panelen zijn biologische bedrijf een extra plus: 'de eko-productie ook zoveel mogelijk CO2-neutraal'. Toen er nog onbedekte ruimte op zijn dak overbleef ontstond 'als vanzelf' de idee om nu samen met zijn 'buren' de rest van het dak te beleggen voor 'gezamenlijke duurzame energieoogst'. Boer en buren participeren met een of meer aandelen van 3000 Euro, en ontvangen jaarlijks een oogstaandeel van naar schatting minimaal 800 kWh per jaar gedurende 25 jaar =20.000kWh. Dat komt neer op 15 ct per kWh. De boerderij levert daardoor niet alleen groente, fruit, melk en vlees, maar ook nog eens kWh, terwijl dat van de boer geen extra ruimte of tijd vraagt, van de buur geen hogere kWh prijs vraagt dan nu, en het spaart het milieu. Duurzame win-win!
Deze constructie van gezamenlijk eigenaarschap is een mooi voorbeeld van duurzaam multifunctioneel ruimtegebruik en kan in de toekomst veel vaker toegepast worden, niet alleen op boerderijen, maar ook op scholen, zorginstellingen, flats, bedrijfsgebouwen, NS-stations etc. De inschatting is dat er vraag naar is, met name van de kant van particulieren die niet in de gelegenheid zijn om hun eigen dak te beleggen met PV (te klein, verkeerde ligging, huur), of omdat ze uitgeloot zijn voor de beperkt beschikbare SDE (subsidie duurzame energie). Door de schaalgrootte loont deze constructie zelfs als er geen subsidie beschikbaar is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.