Ads Top

Energieadministratie levert Rotterdam miljoenen op

Stedin Meetbedrijf introduceerde onlangs de analysetool e-DataPortal waarmee zakelijke energiegebruikers zelf het energieverbruik van aansluitingen kunnen monitoren. Overheden, bedrijven, woningcorporaties en andere zakelijke energiegebruikers met meerdere energieaansluitingen zullen hiermee direct voordeel behalen vanwege de administratieve vereenvoudiging en de mogelijkheid om het energieverbruik beter te beheren, waardoor energiebesparing kan worden gerealiseerd. Zoals gemeente Rotterdam die de e-DataPortal van Stedin Meetbedrijf al heeft geïmplementeerd.
Bert Uyterline, Manager Facilitaire Service van gemeente Rotterdam: "Wij zijn op dit moment bezig met een herstructurering van alle facilitaire zaken binnen onze gemeentelijke organisatie. Denk onder andere aan GGD, Sociale Zaken, Gemeentewerken, Bibliotheken, reinigings- en productiebedrijf Roteb en een aantal gelieerde schouwburgen en musea. Onderdeel daarvan is de centrale inkoop van energie. Mede dankzij de tools van Stedin Meetbedrijf hoeft onze energieleverancier nog maar enkele facturen te sturen. Dat waren er in het verleden - inclusief correctienota's - 50 tot 75 duizend. Gebouwen, gemalen, verkeerslichtinstallaties en straatverlichting kunnen immers allemaal separate meters hebben."
Uyterlinde: "Aan het verwerken van al die facturen was gemeente Rotterdam veel geld kwijt. We hebben becijferd dat de interne verwerking per factuur gemiddeld ongeveer 50 euro kost. De gemeentelijke besparing is door de huidige wijze van factureren aanzienlijk. Bovendien krijgen onze energiebeheerders via de e-DataPortal meer mogelijkheden om het energieverbruik te monitoren. Online kunnen zij direct zien wat het rendement is van energiebesparende maatregelen." Een woordvoerder van Stedin Meetbedrijf rekent nog even door: "De administratieve besparingen kunnen bij grote organisaties zoals gemeenten dus in de miljoenen lopen. Maatschappelijk gezien is de besparing die Rotterdam heeft bereikt nog veel groter. Het scheelt 75 duizend vellen factuurpapier. Uitgaande van ongeveer achtduizend vellen papier per boom, zijn dat gemiddeld bijna tien bomen per jaar. Verdere duurzaamheid wordt bereikt als je alle indirecte voordelen zou kunnen becijferen vanwege het transport dat niet meer hoeft plaats te vinden."
Gemeenten, maar ook andere energieverbruikers met meerdere energieaansluitingen kunnen volgens Stedin Meetbedrijf dezelfde voordelen verwachten. "Energiemanagers van woningcorporaties, tuinderijen, grootwinkelbedrijven en telecombedrijven zullen merken dat de e-DataPortal overzichtelijke functionaliteiten bevat om het verbruik van gas en elektriciteit te volgen en te sturen, ongeacht voor welke energieleverancier is gekozen. Stedin Meetbedrijf biedt dus eenvoud en besparing."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.