Ads Top

'Verkiezingsprogramma's negeren energiecrisis'

Geen van de partijprogramma's biedt een haalbare oplossing voor de ophanden zijnde energiecrisis. Net als bij de kredietcrisis is politiek Nederland volstrekt onvoldoende voorbereid op de omslag naar een nieuw energiesysteem terwijl de noodzaak wel algemeen wordt erkend. Dit blijkt uit analyse van de verschillende verkiezingsprogramma's door energiemaatschappij Greenchoice,
De op olie en gas gebaseerde samenleving staat onder druk. De wereldwijde olieproductie nadert een piek. Zonder deze fossiele brandstof kan de moderne geïndustrialiseerde samenleving niet langer in dezelfde vorm bestaan. Zelfs het meest optimistische scenario gaat er van uit dat binnen enkele decennia een nieuw energiesysteem nodig is. De invulling hiervan verreist echter nu al handelen. Zoals bij iedere grote omslag gaat ook de energieomslag gepaard met grote politieke tegenstellingen. Dit uit zich in de partijprogramma's. Geen van de partijen biedt echter een genuanceerde noch uitgewerkte oplossing.
Voor alle partijprogramma's geldt dat de praktische haalbaarheid onvoldoende getoetst is. De vraag waar het initiatief moet liggen voor de energietransitie, de overheid of de private sector, blijft onbeantwoord evenals de financiële onderbouwing. Partijprogramma's beperken zich tot informatie zonder zichtbare expertise t.a.v. financiële consequenties, constructies en economische gevolgen. Zo stellen GroenLinks en de PvdA dat energieleveranciers verplicht meer duurzame energie moeten produceren, zonder de consequenties van een hogere doorberekende stroomprijs voor de consument te benoemen. CDA en VVD opteren voor kernenergie zonder berekening van de 'longtailkosten' die voor rekening komen van de belastingbetaler. TON schenkt helemaal geen aandacht aan het energievraagstuk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.