Ads Top

Onderzoek Agentschap NL geeft inzicht in milieubelasting kantoorpanden

Kantoorgebouwen zonder groen energielabel belasten het milieu dusdanig dat vanuit milieuoogpunt niets doen of licht renoveren geen verantwoorde opties zijn. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door W/E Adviseurs in opdracht van Agentschap NL. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de opties slopen in combinatie met nieuwbouw en ingrijpend renoveren van kantoorpanden qua milieubelasting even goed scoren.
Het huidige aanbod van kantoorpanden is groter dan de vraag. De huurder geniet dus een grote keuzevrijheid. Het onderzoek 'Kiezen voor nieuwbouw of het verbeteren van het huidige kantoor' is uitgevoerd om na te gaan in welke richting deze keuze zou uitvallen als de focus zou liggen op milieubelasting.
Het onderzoek laat zien dat alle varianten zonder groen energielabel (D of slechter) beduidend belastender zijn voor het milieu. Voor deze gebouwen is duidelijk: niets doen is geen optie meer. Ook leegstand is een aanslag op het milieu. Energiegebruik en onderhoud lopen immers (gedeeltelijk) door, zonder dat er sprake is van nuttig gebruik.
Opmerkelijk is dat de varianten sloop in combinatie met nieuwbouw en ingrijpende renovatie elkaar weinig ontlopen in milieubelasting. Andere overwegingen (op het gebied van people of profit) kunnen bij deze keuze doorslaggevend zijn. De gunstige uitkomsten voor de scenario’s slopen gevolgd door nieuwbouw en ingrijpend renoveren zijn gelegen in het sterk verminderde energiegebruik. De materialen hebben maar een beperkt effect op de integrale milieubelasting, omgerekend in schaduwprijzen in euro’s per m2.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.