Ads Top

BritNed-kabel bereikt Britse kust

Vandaag wordt een belangrijke mijlpaal bereikt door BritNed, een joint venture tussen het Britse National Grid en het Nederlandse TenneT. De onderzeese zeekabel bereikt de Britse kust. BritNed heeft als doel het aanleggen en exploiteren van een 260 kilometerlange elektriciteitsverbinding die de elektriciteitsnetwerken tussen Groot-Brittannië en Nederland verbindt.
Deze onderzeese elektriciteitskabel tussen Maasvlakte (nabij Rotterdam) en Isle of Grain in Kent (Groot-Brittannië) is de tweede elektriciteitsverbinding tussen Groot-Brittannië en het Europese continent. Deze €600 miljoen investering maakt onderdeel uit van een omvangrijk investeringsprogramma van National Grid en TenneT om de leveringszekerheid te verbeteren en het gebruik van duurzame elektriciteit te stimuleren. Deze BritNed-kabel zal bijdragen aan de diversiteit van elektriciteit en de concurrentie op de Europese markten bevorderen.
De twee HVDC-zeekabels zijn samengebundeld en worden ingebed in de bodem van de Noordzee met een speciaal kabellegschip. De kabel wordt in delen gelegd. Vorig jaar september werd de kabel aan Maasvlakte getrokken. 50% van de BritNed-kabel is gelegd en de kabellegactiviteiten zullen volgens planning voor september van dit jaar worden afgerond. Vanwege de grote afstand (260 kilometer) wordt de elektriciteit in de vorm van gelijkstroom via kabels onder zee en over land getransporteerd naar converterstations aan beide uiteinden van de verbinding.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.