Ads Top

Ventileren bespaart energie


Het ventileren van de woning levert energie op. Vooral in koude tijden lijkt het wellicht beter de ramen gesloten te houden zodat warme lucht niet kan ontsnappen, maar ventileren levert juist energiewinst op. Door het ventileren kan vocht uit de lucht ontsnappen. En droge lucht kan makkelijker en dus goedkoper verwarmd worden dan vochtige lucht.

4 opmerkingen:

  1. Heel zwakke argumentatie. Want hoe komt die lucht zo vochtig? Juist, door uitgeademde lucht van ong. 36,5 graden Celcius.
    Die zogenaamd vochtige lucht warmt je huis dus alleen maar op, niet af.
    Verdere uiteenzettingen over warmtetransport vs. warmtecapaciteit zal ik hier nog even achterwege laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Frits van den Berg28 september 2009 om 11:17

    Als je niet ventileert verlies je geen warmte door het opwarmen van verse (koude) lucht. Je stookt dan net zoveel als het warmteverlies door transmissie (via ramen en muren e.d.). Het maakt dan niets uit of de binnenlucht vochtig is of niet. Als je wel ventileert verdwijnt toch de meeste warmte via transmissie. Het vocht in de lucht draagt dan nog weer een fractie bij aan het verlies via ventilatie, dus is uiteindelijk volstrekt verwaarloosbaar. Ventileren doe je juist om (ook) vocht kwijt te raken, en het kost echt wel wat, hoewel de kosten vaak overdreven worden; transmissie/slechte isolatie is veel belangrijker. Het 'argument' dat je goedkoper stookt in een droog huis slaat nergens op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het verhaal moet volgens mij iets toe gelicht worden:
    Om een aangenaam leefklimaat te hebben heb je een zekere luchtvochtigheid nodig, anders krijg je "koppijn van de droge lucht". In de winter is de relatieve luchtvochtigheid te laag en krijg je een aangenamer klimaat door juist vocht toe te voegen.
    MAAR verse lucht is absoluut nodig en aangenaam, een energetisch gunstige oplossing is verversen via een warmtewisselaar met tegenstroomprincipe, dan verwarm je de inkomende koude lucht met de warmte uit de uitgaande lucht, het energieverbruik van de ventilator produceert warmte die je gebruikt.

    groetjes Frank Jansen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dit verhaal is niet helemaal waar.

    hoe komt al dat vocht in je huis door vele regen en sneeuw in ons land. de natte ruimtes in het huis zorgen voor maar een klein deel van het vocht dat is huis zit.

    tegenwoordig kunnen we beter ook een goede ventilator hebben en een deel met de ventilator luchten en een deel met de ramen.

    dat is beter voor het huis (met het vocht) en voor de bewoners maakt het niet zo veel want ze hebben toch frisse lucht.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.